Ha két különböző emlősállat, például egy kutya és egy macska párzik, akkor nekik lesz valamilyen utódjuk?
gondolom még fiatal vagy és nem hallottál még a faj elméletről és a fajok eredetéről :)
nem párosodhatnak mert nem egy fajba tartoznak.. de még csak nem is egy családba
A leggyakoribb értelmezés szerint élőlények olyan csoportja, melynek egyedei képesek szaporodni egymással, és termékeny utódokat létrehozni. Bár ez a naiv definíció sok esetben megfelelő (de például az élővilág kisebbségét alkotó, kizárólag ivartalanul szaporodó lényekre nem értelmezhető), sokszor precízebb vagy más szempontokat figyelembe vevő meghatározásokat használnak, például a DNS-beli vagy morfológiai hasonlóságok alapján.
Az állatok, növények köznapi elnevezései néha egybeesnek a faj szintjével: például az oroszlán, a rozmár vagy a cserszömörce mind egy-egy fajra utal. Más köznyelvi neveknél ez nem áll fenn: a szarvas például egy családra utal, amibe 30-nál több faj tartozik, köztük az európai őz, a dámvad vagy a víziőz.
Specifikus, helyi adaptáció során felvett tulajdonságok alapján a fajok egyes esetekben alfajokra bonthatók szét. A különálló fajok elkülönítése néha nehézségekbe ütközik. Jellemző példája ennek a gyűrűfajok esete. Gyűrűfajról akkor beszélünk, ha két reprodukciós izolációban lévő populációt egymással szaporodni képes köztes populációk sora kapcsolja össze.
A biológiai rendszertanban a faj fölérendelt fő kategóriák a nemzetség vagy nem, a nemzetségcsoport vagy nemzetség, a család, a rend, az osztály és a törzs; míg alárendelt fogalomként az alfajt és a fajtát említhetjük.
A faj fogalmának pontos meghatározása például a biodiverzitás mérése miatt is fontos. A tudományosan leírt fajokra a kettős nevezéktan szerint hivatkozhatunk.
2.
Nem én gondolkodtam el ezen, hanem még régen a biológia tanárom mondta, hogy ez igenis megtörténhet, csak már nem emlékszem rá, hogy mit mondott, mi ennek a következménye.
Nálunk a nagy kutya fel akarta csinálni a macskát...
Szóval megtörténhet, csak nem lesz utód :)
*A nap fénypontja volt*
2. vagyok
ha (tegyük fel, csak elméleti szinten) valóban létrejönne az aktus, akkor sem tudnának életképes utódot nemzeni. az a szegény kis élőlény vagy más a pocakban, embrió korában meghalna, vagy a születése után nem sokkal...
7.
Igen, én is erre gondoltam, mert végül is a párzás maga megtörténhet, legfeljebb nem lesz utódjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!