Miért ehetik a tyúkok a tojást? 2 napja tojnak de már a harmadik tojást meg ették. Valaki írjon valami jó tanácsot
Nem vagyok biztos benne, de talán vashiány, vagy valamilyen vitaminhiány lehet.
Olyan takarmányt kellene nekik adni, ami csonterősítő hatású.
ETETÉSI HIBÁBÓL EREDŐ TOJÁSEVÉS
Ez hiánytünet, amit a helytelen etetés válthat ki. A téli hónapokban nagyobb ennek a kockázata, mert az állatok ilyenkor rendszerint be vannak zárva és kevés napfényt kapnak. Normális esetben nem szokták a tojásokat kikezdeni. Ha azonban eltörik egy tojás, akkor hamar rászoknak a „jóra”. Gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiségű fészekről. A fiatalok általában tovább ülnek a fészekben, mint az öregebbek. Ilyenkor, ha kevés fészek van, akkor egyszerre többen is lehetnek benne. Gondoljunk arra, hogy mindig legyen elég széna, szalma, forgács a fészekben.
Sajnos néha a kakasok is összetörik a tojásokat. Ha egyszer rákapnak a tojás ízére, akkor ezek az állatok mindig fel fogják őket törni. Ezt úgy tudjuk helyreállítani, hogy azokat az állatokat, amelyek feltörik a tojásokat, elkülönítjük. Ha ez sem segít, akkor olyan körülményeket kell teremtenünk, hogy a tojástermelés visszaessen.
A fiatal állományt rászoktathatjuk arra, hogy a fészekbe kezdjenek tojni és ne a földre. Hogyan? Tegyünk egy „csalitojást” a fészekbe, ezt a csibe megnézi, hogy mi az à jól érzi magát ott, és oda fog tojni.
Ha észrevesszük, hogy a tyúkok eszik a tojásokat, akkor adhatunk nekik tojáshéjat. Ezeket 70°C-os sütőben sterilizáljuk.
Találékony tenyésztők kitaláltak olyan fészket, ahonnan a tojás egy lyukba gurul, így nem tudja összetörni.
Néha előfordul, hogy vékony héjú tojást tojnak. A legtöbb esetben azonban a rossz táplálás az oka. Az etetésnél adjunk D3 vitamint (növeli a kalciumot a szervezetben). A zöldtakarmányban nincs elég D3 vitamin. A napfény is elősegíti a D vitamin szervezetbe jutását. A kalcium hiánya nemcsak a héj minőségére van hatással, hanem a teljesítményre és az egészségre is.
Régen úgy gondolták, hogy a D3 vitamin ötszöri túladagolása a megtermékenyítés alábbhagyásához vezet. Tipikus D3 hiánybetegségek az angolkór (rachitis), csontlágyulás (osteomalazie).
Angolkór: a gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének mélyreható zavara, melyet a D-vitamin hiánya okoz.
Mivel a kalcium és a foszfor a csontképzés elengedhetetlen alkotóeleme, a rachitis legszembeszökőbb tünetei a csontok puhaságának következményei, a hiányállapot azonban egyéb eltérésekben is megnyilvánul: pl. az izomzat lazaságában és egyidejűleg fokozott ingerlékenységében, légúti betegségekre való hajlamban.
Osteomalazie: A csontlágyulás leggyakoribb kiváltó oka a kalcium csontba való beépüléséhez szükséges D- vitamin hiánya. A vitaminhiány korábban a rossz táplálkozás és a kevés napsugárzás (UV- sugárzás) következtében alakult ki. Ma a D- vitamin már mesterségesen is pótolható.
Felismerésük: étvágytalanság, tollcsipkedés, lábak gyengesége, O és X láb, keresztcsőr, lábujjak görbesége, vékony tojáshéj.
Tehát a D3 vitamin adagolásával ne spóroljunk, vegyük figyelembe, hogy a zöldtakarmányban csak minimálisan található meg. A tejben több van.
ÁSVÁNYI ANYAGOK HELYES ADAGOLÁSA
A táplálkozásban fontos a kiegyensúlyozott ásványi anyag háztartás. Hogy ezt elérjük, a boltokban kapható szereket kell megvásárolnunk. Mindenképpen tartsuk be az adagolási útmutatót. Ne adjunk sokat belőle, mert ez az állat egészségére lehet ártalmas.
„Nicht viel, hilft viel.” – azaz, „Nem sok, sokat segít.” Inkább rendszeresen adjunk az állatainknak vizet, mint egyszerre túl sokat. Azokat a takarmányokat, amelyekben túl sok az ásványi anyag, az állatok sem nagyon szeretik.
A tyúknak egy külön etetőben folyamatosan legyen mészgritt, kagylómész, hogy igény szerint tudja fogyasztani. Sterilizált. Aprított tojáshéjat is adhatunk. A tojáshéjat gyakran alábecsülik, de tudnunk kell, hogy a héj, ami a tojás 10 %-át teszi ki BRANDSCH szerint a következőkből áll:
93 % kalciumkarbonát
1,1 % magnéziumfoszfát
1,0 % kalciumfoszfát
1,6 % víz
3,3 % fehérje, nyomokban zsír
A kalcium a legfontosabb alkotóelem. Egy tyúknak az éves tojástermeléshez 350 g szükséges. Ha nem kapnak elég ásványi anyagot, akkor a tojáshéj elvékonyodik.
Vannak olyan fajta madarak, ahol a tojáshéj eleve vastagabb. Erre figyeljünk oda, mert ezt a mennyiséget pótolni kell. Tehát azoknál az állatoknál, amelyeknél vékonyabb a tojáshéj, kevesebbet kell pótolni, mint azoknál, ahol vastagabb.
Ha vékony a tojáshéj, akkor az a keltetőgépben hamar kiszárad, és az embrió elpusztulásához vezet. A tojáshéj minősége befolyásolja a kelési arányt. A koszos tojáshéj növelheti az embrióhalandóságot. (Nem tudnak megfelelően lélegezni, mert a pórusok el vannak tömődve).
SZÁRÍTOTT ZÖLD - MINT TAKARMÁNY
Aki már nyáron a télre gondol, az megszárítja az állatainak a zöldet.
A fiatal csibék nevelésében nagyon értékes takarmány a csalán. Ezt tojással és nevelőtáppal keverjük össze. A kertben, ahol nincs útban, hagyjuk, hogy megnőjön a csalán. A csalánt a „takarmánynövények királynője”-ként is szokták emlegetni. Ha már szép nagy, kössünk belőle csokrot, és árnyékos helyen szárítsuk meg.
Azokban a tenyészetekben, ahol már korán elkezdik a keltetést, nagyon jól jön egy kis szárított csalán. A fehérje tartalma a friss növényben 3 %, a csalánlisztben akár 12,2 %. Emellett van még a csalánban, A, B1, B2, B12, C, E, K1 vitamin, vas, kálium, kalcium, réz, magnézium, mangán, nátrium, foszfor, szilícium, acetilénsav, aminosav, ecetsav, csersav, enzimek, olajok. Ezekből az összetevőkből valamelyik csak csekély mértékben található meg, de mégis nagyon fontos.
Egy másik nagyon fontos téli takarmány a levágott fű (lehet akár fűnyíróval is levágni, rövid legyen), amit megszárítunk. Egy pár éve, ezt a szárított füvet, akartam (mármint a Peschke) a tojófészekbe beszórni, és azt vettem észre, hogy a tyúkoknak nagyon ízlett. Azóta hetente adok nekik ilyent.
Manapság már a boltokban is lehet kapni zöldlisztet (fűből illetve lucernából).
Régebben azt gondolta a Herr Peschke, hogy a zöldtakarmánytól eltömődik a begyük, de most már tudja, hogy ez nem így van. Feltűnt neki, hogy amióta ad nekik zöldet, azóta a székletük viszonylag keményebb lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!