Hogyan kell ejteni? Lent a többi.
Muslica, n nélkül.
De ha a hétköznapokban mondod, akkor lényegtelen, mert nálunk mindkét változatot használják. De hivatalosan muslica, de hívhatod akár gyümölcslégynek is.
"A muslicák (más néven: harmatlegyek, ecetlegyek, gyümölcslégy-félék) igen apró termetűek, 2-4 mm nagyságúak és szürkés színűek. Hazánkban kb. 30 fajuk él. Leggyakoribb a piros szemű közönséges muslica (Drosophila melanogaster)."
Ezen kívül mindenhol, még a wikipédián is muslicának írják.
Szerintem a musliNca egyfajta népies elnevezés lehet.
Ó, bocsánat, úgy tűnik, túl vagyok pörögve. :)
Közben bejött egy oldal, amin azt írják már maga a muslica név is egy népies elnevezés az effajta legyekre.
Ennek ismeretében az N betűvel kiegészült változat szerintem talán azért alakulhatott ki, mert így könnyebb volt kiejteni, vagy valaki még réges régen félre értette, és így adta tovább a társainak és akkor már sokan használták ezt a formát is és fennmaradt.
Összegezve, a muslica a helyes, "fontos" írásokban vagy beszélgetéseknél azt használd. De a muslinca is helyes a helyesírási szótár szerint. Bár ott is gyakoribbként említik a muslica szót, az N-es változatnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!