Mi áll a tápláléklánc legtetején?
Ilyen nincs. Ezt mindig csak adott élőhelyre lehet értelmezni. Semmi értelme összehasonlítani egy indiai tigrist egy kanadai grizzlyvel, vagy egy európai uhuval, vagy egy cápával, vagy akár az emberrel. Lehet, hogy egyes helyeken a tápláléklánc csúcsán mondjuk egy rovar áll. Ezt mindig az adott környezeti körülményekhez kell viszonyítani.
És ha most én hasraütésszerűen azt mondanám, hogy hm, szerintem az oroszlán a legeslegkirályabb állat... akkor se mennék semmire, mert ha összeereszteném egy medvével, lehet, hogy megölnék egymást, de nem táplálékszerzés céljából. Annyira el vannak szigetelve földrajzilag, hogy egyszerűen nincs értelme az összehasonlításnak. Ugyanarra a célra fejlődtek ki, de más körülmények alakították őket.
Sokan hangoztatják, hogy az ember a csúcsragadozó, de ezzel én kicsit hadilábon állok. Oké, hogy én a távcsöves puskámmal, vagyis közvetve a fejlett intelligenciámmal megölhetem a jaguárt, de ha összezárnának minket egy arénába, szerintem nem én enném meg végül a jaguárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!