Mekkora tenyészettel éri meg nyulat leadásra tartani? Mekkora a leadási súly, minimum-maximum? Mennyibe kerül kb egy nyúl felnevelése leadásig?
Szia!
A kérdéseidre a következő könnyen beszerezhető könyvekből tudsz tájékozódni: "Hagyományos kisállattartás Baromfi és házinyúl", vagy a "A házinyúl tartása és betegségei". Nyilván nem pro szakirodalom, de legalább könnyen, és viszonylag olcsón beszerezhetők bármelyik webshopból. Google is your friend. :) Vagy, ami még ajánlatosabb, ha valamelyik állami törzstenyészetből (értsd egyetemi, ilyesmi) vásárolsz anyát, ott kérhetsz ilyen technológiai tájékoztatót, amiben nagyjából minden le van írva, elsősorban a takarmányozásról, felszerelésről.
Komolyabb tenyészetekben egy anyára nagyjából 4.5*8 fióka jut évente. Átlag 2 kg-os korban válnak vágáséretté, és ha van felvásárló, akkor nagyjából 600-800 ft között mozog az élősúly ár. Ha az 1300 ft-os növendéken marad neked 500 ft, akkor már nagyon ügyes voltál. Azt nem tudom mennyi pénzt akarsz keresni, de nagyságrendileg (!!!) erről szól a nyúl tenyésztés. Azt azért tudd, hogy 3-4 anyánál, és egy baknál nagyobbal ne kezdj, mert már ez is komoly elfoglaltság, egy 50 anyás telep meg már kifejezetten nagynak számít. Ugyanakkor felhívnám a figyelmedet arra a tényre, hogy idén tovább lazult a kistermelői rendelet, miszerint, ha van otthon bejelentett helyiség, ahol vágsz, (ne gondolj nagy dologra, például kicsempézel egy nem használt 4-5 négyzetméteres kis helyiséget, és elfogadható módon felszereled) akkor a vágott nyuszikat eladhatod kis piacon. Ott akár 2000 ft-os darabáron is el tudott passzolni (persze nyúzva), ha ki épül a piacod, akkor biztosabb bevétel, mint a felvásárló. Ha van egyáltalán... Ettől sem kell félni, mert adminisztrációs, illetve állatorvosi kötelezettségeid mindenképpen lesznek, akkor már az a kis plusz ügyintézés nem jelenthet gondot. Most érdemes neki állni, mert a jelenlegi rendszer inkább támogatólak lép fel. Ha netán elvégzel egy Aranykalászos gazda tanfolyamot (ami röhejesen egyszerű, bár 120-140 ezer forint), ott kapsz olyan képesítést, amivel pályázni is tudsz a későbbiekben. A nyál ágazat kérdése elég felkapott. Ha lenne rá keret, akkor indítanának nyúlhús népszerüsítő kampányokat, mert az országban nagy múltja van, egészséges is, még is alig fogyasztjuk. Kistermelők lapja forgatását is ajánlom, ott majdnem minden hónapban foglalkoznak a nyúl tartással 1-2 cikk erejéig. Leginkább a hús feldolgozásában érdemes gondolkodni, nyúl kolbász (bár ilyen irányú tapasztalatom nincs), nyúlvagdalt, nyúl gépsonka (kistermelők lapjában szoktak hirdetni ilyen gépsonka készítő edényt), de mindenképpen saját kézből érdemes értékesíteni. Egy komolyabb hűtődobozból már engedik az árusítást, de természetesen egyeztetni kell az állat orvossal. Azt javaslom, hogy vágj bele 3-4 anyával, annak a szaporulatát próbáld meg eladni, és ha megy, akkor fejlessz. Ha meg úgy érzed, hogy nem megy, akkor ennyi szaporulatot még a rokonok között is el tudsz adni, és 0-val kiszállsz a dologból.
Még annyi gyakorlati tanácsom lenne, hogy a szegedi nagybanin (Kiskundorozsma) 500 ft egy 25 kg-os láda sárgarépa. Ha netán van zöldséges ismerősöd, akkor hozass vele. Ha nincs, akkor beszélj egy zöldségessel, akiről tudod, hogy nem neppertől vásárol, hanem maga jár áruért, és mondd neki, hogy tudod, hogy ennyi az ára, stb... szóval boltolj vele. Napi zöld takarmányt, és a szénát is mindenképpen saját kezűleg állítsd elő. A tápot nehéz kivédeni, de ez a répás dolog például ezt célozza. Légy leleményes, és ne félj a kis piactól!
Végszónak csak annyit mondanék, hogy a legfontosabb, hogy mindig a lehetőségeidet, és a sikeres állat tartás feltételei legyenek a legfontosabbak, ne az akaratod. Ha ezt betartod, nagy baj nem lehet! Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!