Tudtad, hogy él hazánkban egy nem őshonos katicafaj, mely lassan kiszorítja az őshonos katicáinkat?
igen, a harlequin katica. Általában sok pöttye van, és többféle színkombinációban van, lehet fekete alapon piros pöttyes is. Agresszívebbek, mint a 2 vagy 7 pettyes, néha repkednek össze-vissza.
Nálunk tavaly volt egy csomó (3. kerület), irtottam őket, szemét bevándorlók.
Így van, a harlekinkatica az. Agresszívan terjeszkedő, ázsiai eredetű faj. Biológiai növényvédelemnek szánták, ezért telepítették be Európába (és az USA-ba is). Azzal azonban nem számoltak, hogyha nincs levéltetű, akkor nem veti meg a mi őshonos katicáink lárváját, sőt a szőlőt sem! Nálunk először 2008-ban jelent meg.
Már én is találtam tömegesen, össze is gyűjtöttem tavaly ősszel vagy huszat, de ennél sokkal több volt, a fenyőfák törzein rajzottak. De találtam már Veszprémben a város közepén is.
Aki ilyet talál, bizonyosodjon meg róla, hogy harlekin, a fején lévő Mickey egér mintázathoz hasonló M betűről megismerni, meg arról, hogy kézbe véve agresszívan csipkedné az ember bőrét. Aki ilyet talál pusztítsa el, és jelentse a Harlekin Projektnek, hogy hol és mikor találta.
Infó: [link]
Harlekin Projekt: [link]
Képek: [link]
De jó, hogy van egy ilyen csoport.
Én is ismertem ezt a fajt, és tényleg egyre inkább elnyomja a mi 7pettyesünket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!