Egzotikus állat tartásáról mi a véleményetek?
Az ara papagájok a kipusztulás szélén állnak, a vadonban géppuskával védik az élőhelyeiket. Otthoni tartásra csak tenyésztettet lehet vásárolni, és ezekre vigyáznak, mert nagy értéket képviselnek. Egy arapapagáj fióka eleve átesik egy drága laboratóriumi nemvizsgálaton eladás előtt. Biztos hogy vannak, akik kis kalitkába zárják ezeket a madarakat és levágják a szárnyukat, de általában nem ez a jellemző. Ezeket a madarakat szabadon szokták tartani a szobában egy ülőrúdon, nem kell levágni a szárnyukat vagy odaláncolni, maguktól is ott maradnak. Ha egy ilyen madár boldogtalan, elhanyagolják, akkor nekiáll kitépkedni a saját tollait.
Nagyon ellene vagyok én is az állatok nem megfelelő tartásának és a vadbefogásnak is, de azért nem minden egzotikus állat tartása erről szól. A hüllők nagy része is tenyésztett, eleve olyan kitenyésztett színváltozatokat tartanak általában, amik a vadonban életképtelenek. Egy hüllőnek nem is olyan nehéz megoldani a tökéletes feltételeket, mint egy nagypapagájnak.
Platypus, ez így van, de pl a kérdésben szereplő ara pont papír köteles. Madarakra vonatkozóan amúgy is van egy eu-s jogszabály, hogy unión kívüli országból nem lehet behozni semmiféle madarat.
Nem tudom hüllőéknél van e ilyen, de azt hiszem rájuk férne.
Az olcsó halnál szerintem nekem sem jutna eszembe, hogy esetleg vadon fogott. Ha mondjuk egyszer tengeri aksit akarnék, akkor ott tuti rákérdeznék a származásra, de az eladó meg simán letagadja és kész is vagyunk.
Sajnos ez olyan dolog, amit nem nagyon lehet kivédeni.
Szigorúbb szabályozás kellene, pl ilyen, amit fent írtam a madarak esetében, akkor talán visszább szorulna a vadbefogás.
Lehet, hogy a szabadban nem tejfel az élet (ahogy írtad), de legalább szabadok és nincsenek bezárva. Fogságban eleve ingerszegény környezetben élnek, unatkoznak, nem tudják megélni ösztöneiket. Még akkor sem, ha egész nap foglakozik velük valaki. Ki? Egy ember? Normális ez? Nem!
Egzotikus állatoknak nem a cirkuszokban és az állatkertekben a helye!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!