Heveder, zabla? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )
Miért a zabla "állatkínzás", ha csomó lónak mégis hevederiszonya van? Úgy értem, a zablát simán beveszik, hevederhúzásnál meg felfújjamagát, rúgdosódik, odacsíp..
Persze tudom, nem minden ló ilyen, de azért nem ritka eset, a zabla ellen pedig egyik sem ellenkezik. Akkor miért a zablát mondja mindenki??
Én személy szerint több olyan lóval találkoztam, aki a zablát nem akarta bevenni, mint olyannal, aki viszolygott volna a hevedertől.
Hevederiszony általában a helytelen nyergelés következménye. Ha hirtelen, erősen húzzuk meg a hevedert, pedig fokozatosan és apránként kellene.
Ezt nagyon nehéz helyrehozni.
Ráadásul nagyon sok ló csikis, ezért sem szeretik.
De most végig fogsz menni az összes szerszámon, hogy melyik nagyobb állatkínzás, mint a zabla?:)
Nem te írtad a zablás kérdést?
Ott tisztáztuk, nem a zabla a kínzás, hanem a rossz lovas (persze van olyan zabla ami kínzó eszköznek is beillene, ilyen a mikmar, de az nem kezeli a problémát, csak elfedi). Mellesleg volt dolgom olyan lóval, amelyik a sima csikó zablát sem akarta bevenni, sajnos többen is lovagolták, de nagy nehezen sikerült újra elfogadtatni vele.
Hevederiszonynál inkább a rossz felszerelés, a szoktatás módszere, illetve a rossz nyergelés a hunyó.
Rossz felszerelés: pl ócska a heveder, ki van keményedve, piszkos, göcsörtös.
Rossz szoktatás: csikókorban hirtelen meghúzták neki, nem szokhatta meg, esetleg régebbi törés miatti emlékek
Rossz nyergelés: megcsavarodott heveder (aki az ilyet nem veszi észre, azt nem engedném lóhátra), nincs rendesen megtisztítva a heveder helye--> törés---> ennek nem észrevétele--> hevederiszony (berögződik a rossz emlék), hirtelen hevederhúzás.
Köszönöm a válaszokat.
Kedves utolsó, nem én írtam, gondolom akkor erre célzott az első válaszoló:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!