Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Heveder, zabla? (Kérdésed túl...

Heveder, zabla? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )

Figyelt kérdés

Miért a zabla "állatkínzás", ha csomó lónak mégis hevederiszonya van? Úgy értem, a zablát simán beveszik, hevederhúzásnál meg felfújjamagát, rúgdosódik, odacsíp..

Persze tudom, nem minden ló ilyen, de azért nem ritka eset, a zabla ellen pedig egyik sem ellenkezik. Akkor miért a zablát mondja mindenki??

2010. dec. 15. 15:28
 1/7 anonim ***** válasza:

Én személy szerint több olyan lóval találkoztam, aki a zablát nem akarta bevenni, mint olyannal, aki viszolygott volna a hevedertől.

Hevederiszony általában a helytelen nyergelés következménye. Ha hirtelen, erősen húzzuk meg a hevedert, pedig fokozatosan és apránként kellene.

Ezt nagyon nehéz helyrehozni.

Ráadásul nagyon sok ló csikis, ezért sem szeretik.

De most végig fogsz menni az összes szerszámon, hogy melyik nagyobb állatkínzás, mint a zabla?:)

2010. dec. 15. 15:46
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, a kérdést pedig nem értem, de a kedvedért igen. Mi a véleményed az.. aaaaz... ostorról?:)
2010. dec. 15. 15:55
 3/7 anonim ***** válasza:
Akkor bocsi, összekevertelek egy másik kérdezővel.:)
2010. dec. 15. 16:03
 4/7 A kérdező kommentje:
:O Semmi baj:)
2010. dec. 15. 16:29
 5/7 anonim ***** válasza:
Tulajdonkeppen mondhatnank allatkinzasnak a karamot,a villanypasztort,esatobbi.de ha a lo jo korulmenyek kozott van tartva, szeretik, jol bannak vele,semmi zabla meg hasonlo nem. Kinzas neki.karamban van,es ha nincs igy hasznalva olyan mint mikor nemvagy suliba.az alap h nem szereted,de bent a barataiddal ha jo a kozosseg elvagy.biztos orulsz pl a nyari szunetnek de a vegen nemszoktad mar varni a sulit? En igen,pedig nalam jobban senki sem utalja..szivesen dolgozok ha megbecsulnek erte,megdicsernek,es nem is unatkozom,jelen esetben a kondim is megmarad. Ha a lo ebbe no fel,termeszetesnek veszi a zablat is, es nem "haragszik" erte ha jol bansz vele. Ez a szereny velemenyem,bocsi a hibakert,telorol vok
2010. dec. 15. 19:26
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem te írtad a zablás kérdést?

Ott tisztáztuk, nem a zabla a kínzás, hanem a rossz lovas (persze van olyan zabla ami kínzó eszköznek is beillene, ilyen a mikmar, de az nem kezeli a problémát, csak elfedi). Mellesleg volt dolgom olyan lóval, amelyik a sima csikó zablát sem akarta bevenni, sajnos többen is lovagolták, de nagy nehezen sikerült újra elfogadtatni vele.

Hevederiszonynál inkább a rossz felszerelés, a szoktatás módszere, illetve a rossz nyergelés a hunyó.

Rossz felszerelés: pl ócska a heveder, ki van keményedve, piszkos, göcsörtös.

Rossz szoktatás: csikókorban hirtelen meghúzták neki, nem szokhatta meg, esetleg régebbi törés miatti emlékek

Rossz nyergelés: megcsavarodott heveder (aki az ilyet nem veszi észre, azt nem engedném lóhátra), nincs rendesen megtisztítva a heveder helye--> törés---> ennek nem észrevétele--> hevederiszony (berögződik a rossz emlék), hirtelen hevederhúzás.

2010. dec. 15. 21:18
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Kedves utolsó, nem én írtam, gondolom akkor erre célzott az első válaszoló:)

2010. dec. 16. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!