Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Nem tudom mit tegyek, vásárolt...

Nem tudom mit tegyek, vásároltam egy kutyát igen meg lehet kövezni hogy nem örökbe fogadtam,de ilyen fajta kutyát nem tudtam volna örökbe fogadni! Baj lehet belőle?

Figyelt kérdés

Nem tudom mit tegyek, vásároltam egy kutyát igen meg lehet kövezni hogy nem örökbe fogadtam,de ilyen fajta kutyát nem tudtam volna örökbe fogadni! És azt hallottam hogy a tenyésztő beltenyészettel tenyésztette, ezt most halottam a kutya már fél éves , félek hogy idővel valami baja lehet!

Lehet idővel baja?

ma 09:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
83%
Fajtabetegségekre például hajlamosabb lehet. Milyen fajta a kutya?
ma 09:53
 2/11 A kérdező kommentje:
Shi-tzu
ma 09:55
 3/11 anonim ***** válasza:
18%

Lesz baja, ne aggódj, a legtöbb törzskönyves kutyára jellemző a beltenyészetés az örökletes betegségek.

Mostanság már a pedigrés kutyák tartásához, kiadási oldalon hozzátartoznak a sokszor költséges állatorvosi kezelések.

Vannak ritka kivételek.

ma 09:55
 4/11 A kérdező kommentje:
Uhhh :/
ma 10:07
 5/11 anonim ***** válasza:
90%

Van az a mondás, hogy aki aggódik, az kétszer szenved. Majd ráérsz ezen agyalni, ha megjelenik valami probléma. Addig úgysem tehetsz mást, mint h rendesen képzed, szocializálod, mozgatod és táplálod, egészségére odafigyelsz, állatorvosi segítséggel nyilván (oltás, plusz ha bármi probléma van, viszed). Ennél többet senki nem tehet, te sem.

Közel sem biztos h bármi baja lenne.

ma 10:12
 6/11 anonim ***** válasza:
90%

A vonaltenyésztés és a beltenyésztés között van különbség.

A vonaltenyésztés célja, hogy egy-egy előnyös, főleg recesszív tulajdonságra homozigótává tegyük az utódot. Ennek nagyon szigorú feltételei vannak, többek között genetikai- és egészségügyi szűrések és csak aranykoszorús tenyésztő végezheti az ilyen jellegű pároztatást. Gyakorlatilag ilyenkor megfelelő szűrés után az egyedet valamelyik ősével pároztatják, kívánt jelleg megőrzése, felerősítése érdekében. Ilyenkor figyelnek rá, hogy az utód egészséges legyen.

A beltenyésztés szimplán rokonpároztatás, szűrések nélkül nagyon sok allélra homozigótává válik az egyed, mivel a rokonok sok közös génváltozata miatt kicsi a választék. Az élőlények DNS-e tele van hibás allélekkel, ezek általában recesszívek, csak akkor okoznak hibát, ha két ugyanolyan allél van. Viszont mivel rokonoknál sok allél közös, ezért nagyobb az esélye, hogy az utód mindkét szülőtől ugyanazt a hibás allélt örökli, ekkor beszélünk beltenyésztés okozta genetikai betegségről.

Gondolom, ha tenyésztőtől van, akkor láttad a szülőket, származási lap alapján - akár a tenyésztő segítségével - vissza tudod követni az ősöket. Ha olcsón szaporítótól vetted, akkor sajnos fennál az esélye annak, hogy tényleg beltenyésztett, de a legjobb, ha erről az állatorvosoddal konzultálsz nem a laikus fórumozókkal.

Egyébként melyik kennelből származik a kutya?

ma 10:14
 7/11 anonim ***** válasza:
80%

Feleslegesen aggódsz előre.

Rendszeresen vidd állatorvoshoz az a lényeg.

ma 12:23
 8/11 anonim ***** válasza:
0%

Szakmai válaszom.

- MINDEN, "NAGYPROFISZENTTENYÉSZTŐSZAGEMBERKENEL" által tenyésztett állat, az sajna valamilyen szinten beltenyésztett. PONT.

- ÉN, a helyedben elvinném egy teljes állatorvosi szűrésre, különösen a fajtajellemző betegségek irányába.

ma 12:51
 9/11 anonim ***** válasza:
80%
#8 Neked mi a szakmád? Már jó ideje pontatlan, hibás válaszokat adsz "szakmai válasz" címmel (most ne közvetlen a jelenlegi válaszra reflektáljunk).
ma 13:17
 10/11 kutyafule4 ***** válasza:
#8 a gyártósori munkás szakmáddal van ilyen határozott véleményed?
ma 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!