Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Tényleg több mint 300 szavunk...

Tényleg több mint 300 szavunk van a lovak színének kifejezésére?

Figyelt kérdés

Hétvégén voltunk a Vajdahunyad várban és az egyik felirat szerint a magyar nyelvben több mint 300 szót használunk a lovak szőrszínére. Hát, én személy szerint ismerek talán 3-4-et, de abban sem vagyok biztos, hogy milyen színt jelöl :)

Van, aki sokféle "lószínt" ismer? Le is fordítanátok nekem, hogy egy hétköznapi ember milyennek látja azt a lovat? Szedjünk már össze minél több színt, kíváncsi vagyok, hogy a kb.300-ból mennyit ismernek az átlag emberek.

2010. nov. 8. 21:59
 1/6 anonim ***** válasza:

[link]

ha alulra legörgetsz ott van az első része is.

2010. nov. 8. 22:10
 2/6 anonim ***** válasza:

1. google találat: (csak néhány szín, de szemléletesen)

[link]

még néhány: [link]

gúglizz, sok van...

2010. nov. 8. 22:11
 3/6 anonim ***** válasza:
én is olvastam már ezt valahol. nemtudom, h 300 van e, de tény, hogy rengeteg.. én lovaglok, szval ismerek jópárat, de 300 még nekem is sok :)
2010. nov. 10. 09:24
 4/6 anonim ***** válasza:
Mivel lovas nép a magyar, könnyen lehet az a 300 szó. Bár sztem ebben van több szó is, ami ugyanazt a színt jelzi.
2010. nov. 10. 12:49
 5/6 anonim ***** válasza:

Vannak olyan színek, melyek csak a "nép ajkán" élnek, pl ilyen a piros pej ló. Lóútlevélbe ilyet nem írnak be, vagyis én még nem hallottam ilyenről. Gondolom a piros valahol a barna és a sárga között álló sötét vöröses árnyalat.

A szürkére is rengeteg szó van: legyes szürke, almás deres stb.... Aztán ott vannak a tűzött lovak, mely szinte minden kombinációban lehet.

2010. nov. 10. 16:48
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Azt gondoltam, van a neten valahol egy publikus lista, csak én nem találom, hiszen valamilyen gyűjtés alapján írták/írhatták csak azt a több mint 300 -as kijelentést.

2010. nov. 11. 06:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.