Tényleg több mint 300 szavunk van a lovak színének kifejezésére?
Hétvégén voltunk a Vajdahunyad várban és az egyik felirat szerint a magyar nyelvben több mint 300 szót használunk a lovak szőrszínére. Hát, én személy szerint ismerek talán 3-4-et, de abban sem vagyok biztos, hogy milyen színt jelöl :)
Van, aki sokféle "lószínt" ismer? Le is fordítanátok nekem, hogy egy hétköznapi ember milyennek látja azt a lovat? Szedjünk már össze minél több színt, kíváncsi vagyok, hogy a kb.300-ból mennyit ismernek az átlag emberek.
Vannak olyan színek, melyek csak a "nép ajkán" élnek, pl ilyen a piros pej ló. Lóútlevélbe ilyet nem írnak be, vagyis én még nem hallottam ilyenről. Gondolom a piros valahol a barna és a sárga között álló sötét vöröses árnyalat.
A szürkére is rengeteg szó van: legyes szürke, almás deres stb.... Aztán ott vannak a tűzött lovak, mely szinte minden kombinációban lehet.
Köszönöm a válaszokat!
Azt gondoltam, van a neten valahol egy publikus lista, csak én nem találom, hiszen valamilyen gyűjtés alapján írták/írhatták csak azt a több mint 300 -as kijelentést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!