Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » A földigiliszta mit csinál...

A földigiliszta mit csinál pontosan a talajjal, amiért azt mondják, hogy hasznos állat?

Figyelt kérdés

Ilyesmit olvastam, hogy lazítja a talajt. De hogyan lazítja, és miért jó az, ha laza a talaj?

Ezen kívül tesz még valamit ez az állat a talajjal?

ma 08:44
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Megeszi a földet, és a benne lévő növényi részeket szervetlenné emészti (vagy legalábbis a lebomlást megkönnyíti), amit így már a növények is fel tudnak venni. Növényi részeket maga is húz le a föld alá, aztán ha megette, a maradékát kinyomja magából a járataiban.

Az a növényeknek jó, ha a talaj levegősebb lesz, mert akkor oxigént igénylő mikroorganizmusok is életben tudnak maradni mélyebben is, nem csak a felszín közvetlen közelében, és ők is lebontják a szerves maradványokat.

A földigiliszták persze kárt is tudnak okozni azzal, hogy elhalt növények híján fiatal élő növényeket húznak le azzal a célzattal, hogy azok majd a föld alatt elhalnak, és ők meg megeszik. (Én már elég sokszor láttam a saját szememmel, ahogy paprikapalántákat meg magoncokat húzgáltak le.) Sokan azt gondolják, hogy a giliszta nem tud élő növényt megemészteni, és ez némely gilisztafajokra valóban igaz is (pl. vörös trágyagiliszta), de a földigiliszta élő növényt is képes megemészteni, ha más nincs, pl. virágcserepekben.

ma 09:39
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos információkat.

Ez a növény lehúzós dolog nekem teljesen új volt. Nem hittem volna, hogy erre képesek a giliszták.

ma 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!