Mit kell tudni genetikából ahhoz, hogy valakinek megfelelő tudása legyen az állattenyésztéshez?
Ha nem valami nagyon magas színvonalon akarod csinálni, akkor semmit nem kell tudni. A gyakorlati tudnivalókat kell tudni, a mögötte lévő elméletet nem.
Nagyapám pl. azt a szót se ismerte, hogy genetika, de nagyon szép malacai voltak, néha 8-10 koca (többségük általa nevelt és kiválasztott) is ontotta a malacokat. Elég volt a fenotípusok alapján kiválasztani, hogy milyen tulajdonságokat akar tovább örökíteni.
Amit esetleg nem árt tudni, az kb. elfér egy A4-es lapon. De ez is inkább mint érdekesség kell, nem mint szükségszerű ismeret.
Ha már mélyebb genetikai ismeretekre van szüksége valakinek, annak már a megfelelő szakmai képzettségre is szüksége van, és ilyen helyen tanítanak neki némi genetikát.
Az alap:
"A legjobbat a legjobbal és reméld a legjobbat"
Az állattenyésztéshez szükséges genetikai tudás alapja:
Öröklődési minták: Mendeli öröklés és genetikai törvények.
Genetikai variabilitás: Diverzitás fenntartása és növelése.
Genetikai tesztelés: Kiválasztás és betegségek azonosítása.
Aki az 1-es válaszra pirosat nyomott, az mivel nem ért egyet? Csak mert senki nem írt semmit, hogy szerinte mi nem helyes belőle.
Talán az nem igaz valaki szerint, hogy a kérdező vesz 2 kocát, és fialtatja őket, az nem fog menni, ha nem olvas genetikáról szóló könyveket?
Vagy az nem igaz, hogy ha valaki állattenyésztőnek tanul a MATE-n, az ott úgyis többet fog tanulni genetikából, mint aminek akár a század részét tudná hasznosítani a gyakorlatban?
6
Nem tudhatjuk, hogy a kérdező mit szeretne. Szerintem esélyes, hogy venni akar 2 kocát vagy 2 kutyát, és fialtatni. És ezen a szinten semmi részletes genetikai ismeretre nincs szükség, mivel nem is jut hozzá semmi információhoz arról, hogy milyen génekkel rendelkeznek adott tenyészállatok. Látja őket, kész, ennyi. Ebből nem fog tudni semmit az egyedi genomjukról, a recesszív génjeikről.
Ha állattenyésztő szakmérnöknek készülne a kérdező, akkor meg nem itt érdeklődne a dologról.
Én írtam amúgy az 1-es választ, azért kérdeztem. Nagyapámnak szaktudása volt, 0 genetikai ismerettel. Ezt írtam is. A genetika nem ezen a szinten szükséges, hanem leginkább kutatómérnököknél. Még egy szimpla állattenyésztő szakmérnök se nagyon tudja mire használni az egyetemen tanult ismereteit. Csak annyit belőle, amit kb. egy gimnáziumban is megtanítanak.
"A tenyésztés fajtanemesítés, átgondolt, tervszerű munka, melynek során értékes tulajdonságokat megőrzünk vagy erősítünk, nem kívánatos testi és lelki tulajdonságokat pedig „törlünk”."
Nem, nem nyulakkal kapcsolatban kérdeztem, hanem általánosan állatokkal kapcsolatban, hogy ahhoz, hogy a fenti tevékenységet végezhesse az ember milyen szintű genetikai tudásra van szüksége. Pont azért kérdezem, mert az hogy két véletlen választott kutyát, disznót, nyulat, cápát, akármit minden tudás nélkül összeengedek "szaporodjatok és sokasodjatok", meg "reméljük a legjobbakat" alapon, az nem tenyésztés, hanem szaporítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!