Van még egy olyan állat mint a pók ami több szemmel is rendelkezik mint 2, vagy csak a póknak van az állatvilágban több szeme mint 2?
Darazsaknak, méheknek, hangyáknak, fogólábúaknak (imádkozó sáskák), bizonyos szitakötőknek 5 szemük van.
A skorpióknak 8-12 szemük van.
jajjj a Lótücsköt kifelejtettem, annak 4 szeme van :D
kb 2 hete láttam egyet repülni este lámpázás közben... mit ne mondjak, elég szürreális látvány...
3: igen az általam említett 1-es hsz listájában is úgymond "csökevényes" szemük van a fejük tetején 3 db.... így jön ki az 5, mert ugye van 2 nagy összetett szem.
És szintén mint a némelyik gyíknál itt is a fény-árnyék változást "figyelik" vele.... érdekes.
Ennél már csak talán a földigiliszta érdekesebb :D
Nincs szeme de van fényérzékelő receptora.
Eső után ha kimegyek fejlámpával és rájuk világítok iszkolnak vissza ezerrel a lyukukba :)
Igen, bár a darázs fény-árnyék észlelése "élesebb", mint a gyíkoké. A gyíkoknak a szervet egy pikkely takarja. A darazsaké ha jól rémlik pontszem, és mozgást is észlel, meg segít a tájolásban, tájékozódásban.
Sok gerinctelennél, aminek nincs szeme, vannak hasonló fényérzékelő receptorok. Pl az óriáskagylóknál, amik ugye rögzítettek. Csak nem gyűlnek külön szervben össze, hanem vagy elosztva a test felületén, vagy a testen, sűrűbb foltokban de még mindig önállóan helyezkednek el. Érdekes, hogy még ilyen egyszerű fényérzékeléssel is mennyire jól reagálnak az alap vizuális ingerekre.
Beírtam, hogy csiga, hova lett?
Annak 4 szeme van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!