Kissé sovány lovamat szeretném felhízlalni, ki is néztem egy tápot, de ilyenben nem vagyok annyira jártas, szóval szerintetek megfelelő lenne?
Hallottam a 'pelyhesített lómix' nevű takarmányról lovaknak - müzli formájú. A ló csak este kap zabot, szénát, és lucernát, egésznap kinnvan a legelőn. Segítenétek, hogy ez megfelelő lenne-e arra a célra hogy a lovam fölszedjen pár 10kilót? :)
Leírás:
Új főzött alapanyag: pelyhesített lapkázott formátum
Hatékony: sterilizált - 120°C fokon hőkezelt,
rendkívül jó ízhatású,
A tápanyag feltárása miatt könnyen emészthető, teljesen hasznosul.
Gyógyszert, adalék anyagot NEM tartalmaz!
Összetétel: gabonafélék, melyek közül a kukorica biztosítja a szükséges energiát, hüvelyes magvak, melyek a fehérjeszükségletet biztosítják.
Nedvesség tartalom:11,70%, nyers fehérje:10,20%, nyers zsír: 1,75%,
nyers rost: 3,78%, nyers hamu: 1,92%
Etetési javaslat:
Az etetett szálas takarmány mennyiségétől és minőségétől függően a szokásos abrak
(pl: zab) helyettesítésére teljes mértékben alkalmas. Az eddig etetett hagyományos takarmány mennyiségét figyelembe véve garantáltan 25 - 30 % - kal kisebb mennyiség felhasználásával ugyanazt a hasznosulási eredményt érjük el.
Az etetett mennyiség az állat igénybevételétől (végzett munkától) függően emeleten, illetve csökkentetten adagolandó.
Kiváló íze fokozza az állat étvágyát, ezért az etetett mennyiséget maximálni szükséges!
A Lómixszel történő takarmányozás javítja az étvágyat, jó hatással van az állat hangulatára és teljesítményére. Etetés: enyhén nedvesítve ajánljuk.
Én ajánlom azt, amit mi alkalmazunk: reggel este van abrak, ami 1 nagy fándli roppantott zab és egy 3/4 fándli Bázis lótáp, kis vízzel elkeverve, hogy ne legyen száraz. Egész nap kinn vannak, de ha benn vannak mindig kapnak bőségesen szénát.
Szép kerekek a lovak, de nem kövérek. Persze az abrak adag változhat attól függően, mennyit dolgozik a ló, nálunk ez az általános adag.
Szia, az én lovamnál eez állandó probléma, így leírom a tapasztalataimat:
Rengeteg szénát kap, napi 2-2 zabot + vitamint, sz összes ló majd' kidurran, csak szegényem ilyen nyeszlett. Éééés nincs agyonhajtva :)
Jöttek szépen sorban az állatorvosi vizsgálatok, kezelések:
- féreghajtás
- vérvizsgálat (Lyme-ra is)
- fogreszelés
- gyomor endoszkópos vizsgálata
- légzacskó endoszkópos vizsgálata
Mivel itt semmit nem találtak, jöttek a takarmánykiegészítők:
- kukorica
- Marstall táp (ez nagyon jó)
- Bábolna Mena táp (nem szerette)
- Immonovet (nagyon jó)
- Vitaminok
- Étolaj (szerintem használt)
- Mash (ez meg ízlett neki)
Mivel sok eredményt nem hozott semmi, arra jutottunk, hogy pszichés oka lehet. Csődör volt, új helyen 12 év magány után. Úgyhogy jött a herélés - na ez valóban segített.
Most ott tartunk, hogy évente 2x, vedléskor és nyáron lefogy, aztán egy-két hónap alatt összekapja magát, aztán megint lefogy...
Ez megy már 5 éve, de még mindig nem szoktam meg a látványt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!