A két legelterjedtebb társállatunk, a kutya és a macska okkal a legelterjedtebb!?
Az összes állatfaj közül csak ez a kettő rendelkezik olyan egyértelmű kommunikációs elemmel ami egyértelműen jelzi az embernek hogy jól érzi magát. Ez a farokcsóválás és a dorombolás. Ezeket még azok is felismerik akik nem isemrik amúgy az állatok jelzéseit.
Tudtok esetleg olyan állatot, aminek még van ilyen egyértelmű jelzése?(Mert akkor az lehet a jövő 3. társállata)
A legtöbb házikedvencnek vannak ilyen jelzései, csak a kutya-macska-fanatikusok azokat lenézik, mert nem ismerik őket.
Én nimfapapagáj tenyésztő vagyok, az ő jelzéseik is nagyon egyértelműek, pláne, ha kezes az egyed, akkor még inkább (mosolyogni meg haragudni is tudnak, tökéletesen meg lehet különböztetni).
talán azért is a legelterjedtebb, mert ők tudnak leginkább szimbiózisban élni az emberrel. Na meg egy tyúkot vagy egy kecskét nem tudsz szobatisztaságra és olyan szintű engedelmességre nevelni, mint egy kutyát pl.
Bár a kutya domesztikációjánál a legfontosabb dolgok talán azok voltak inkább, hogy az emberrel együtt vadászott és őrizte a portát.
Tartottam már: dzsungáriai és roborovszki törpehörcsögöt, házi egeret, degut, tengerimalacot, csincsillát, nyulat, hullámost, nimfát, zebra és rizspintyet, kanárit, jákót, amazont és még vagy 6 féle egyéb papagájt, törpefürjet, kutyát, macskát, különféle halakat, rákot, csigákat stb.
De ha olyan ismerősöm jött hozzánk akinek soha nem volt állata, a macska és a kutya jelzéseit ösztönösen megismerte és arra adekvátan regaált, míg a szelíd nimfánk jelzéseit teljesen félreértette, amikor az védekezett h ne simogassa, próbálta jobban átölelni, meg akarta nyugtatni simogatással, szval nem értette h mit jelez. A macskánál, kutyánál a farokcsóvára és a dorombolásra ösztönösen pozitívan reagált.
Tudod, sajnos a kutya-macska fanatikusok miatt nem ismerik az emberek jól a többi állatot. Ha ezek a fanatikusok több teret hagynának a többi állatnak (és megfelelően tájékoztatnák az új gazdikat a bánásmódról, ahogy én tenyésztőként megadok minden tájékoztatást, ha valakinek odaadok egy fiókát), akkor nem hinnének balgaságokat, és jobban ismernék a jelzéseiket.
Ja, és lehet, hogy te se megfelelően tartottad az állataidat, hiszen nem volt számodra egyértelmű, hogy idegennel nem pacsizunk... (ha a kutya mindenkivel lehaverkodik, a betörőt is beengedi egy kis hízelgés után, csak egy példa)
Én a környezetemben rengeteg olyan embert ismerek, akik képtelenek a kutyák jelzéseit megfelelően értelmezni. Csak hogy egy példával is éljek: kutya morog, de közben csóválja a farka végét (magasan tartva), hiszen izgatott ugye. Erre elkezdenek nyúlkálni, hogy megsimogassák. Rászólok nem kéne, mert nem viccből morog, válasz: de hát csóvál... Aztán ha odakap, nem értik, miért és fel vannak háborodva... Tehát a csóválás izgatottságot (is) jelez, nem csak haverkodást!
Másik: azt ugyan képesek értelmezni, ha pl. a kutya fél, de hogy erre hogyan reagáljanak, azt már nem. Emberi ösztön, hogy a félő élőlényt simogatással nyugtatni akarják. Kutyánál viszont ez egyet jelent azzal, hogy megdicsérik azért, mert félelemmel reagált adott dologra, tehát ezzel még félősebbé teszik. A helyes viselkedés a közömbösség lenne, a kutya reakciójának figyelmen kívül hagyása, hogy lássa az emberen, ő nem fél és ez a követendő viselkedés.
Úgyhogy nem értek egyet azzal, hogy a kutya és a macska reakcióit ösztönösen értik az emberek.
Ha a "modern, városi" kutyatartást nézem, akkor sokkal inkább abban látom a kutya és a macska népszerűségét, hogy őket inkább lehet gyerekpótlékként szeretni/kezelni (ami tegyük hozzá, nem helyes!), mint mondjuk egy siklót vagy egy madarat. Sok ember ezért tartja őket ugyanis.
És elnézést, hogy inkább kutyával példálózom, de nekem kutyám van, így ebből a szemszögből tudom leginkább megközelíteni a kérdést. Régen volt sok másféle állatom is, rágcsálók, madarak, teknősök, halak, most kutyák vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!