Kezdőoldal » Állatok » Egyéb kérdések » Biológakönyvbeni ábrát nem...

Biológakönyvbeni ábrát nem értem. Valaki elmagyarázná?

Figyelt kérdés

A 7-es biológiakönyvben egy ábrán a nyíl a táplálékláncoknál a pocoktól a sün felé mutat, és a gyíktól, és a bákától is mutat nyíl a sünhöz. Ezenkívül a gyíktól megy nyíl a vakondhoz is, és a pocoktól is megy nyíl a varjúhoz. Sőt, a békától megy a gyíkig is.

Ezek szerint a sün eszik pockot, gyíkot és békát is, A varjú eszik pockot, és a vakond eszik gyíkot, a gyík meg eszik békát.

Első olvasatra ez egy oltári nagy marhaságnak tűnik. A sűn bogarakat és terméseket eszik. Lomha a gyíkhoz a békához és a pocokhoz képest is! A sün általában nem a tó és folyóparton él a béka meg nem megy a sün után.

Vízparton nem igazán láttam gyíkot és a réteken erdőkben is csak pár békafajta szeret élni. Mellesleg, a Somló hegyen láttam akkora gyíkot aminek a szájába beférne egy másfél-kétcentis béka, viszont az átlag kisbékák is jóval nagyobbak ennél. Egy gyík általában szöcskét legyet bogarat eszik amik eléggé kicsik. A legtöbb gyík 10-15 centi hosszú 8-10 milli széles szájjal. Ja, és varjút se láttam még sehol, sem pockot vagy bármilyen kistestű emlőst enni, pedig naponta kb 5-10 ezres varjúpopuláció vesz körül, még nyáron is a reptér nagy rétje miatt.

A gyereknek komolyan ilyen blődségeket kell tanítani?

2010. szept. 2. 21:21
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Nem a kérdésed, a válaszod.
2010. szept. 4. 20:37
 12/15 anonim ***** válasza:
11%

végül is épp a hab. diplomámat írom, igaz más tudományágból, valami közöm van hozzá talán... pont a kollégákat próbálom védeni, amikor tudatlan nem szakmabeliek felülbírálják és firtatják ...

egy könyvet nem egy ember ír, nem egy ember lektorál...

és higyjétek el elég nehéz lebutítani a dolgokat általános iskolai szintre, hogy valóban megértsék!!

ezért mondom, ha ennyire tudja a kérdező, nyugodtan írjon egy hasonló könyvet..

2010. szept. 4. 21:35
 13/15 anonim ***** válasza:
0%
vagy lektornak is elmehet, kíváncsi vagyok, hova vennék fel.
2010. szept. 4. 22:58
 14/15 A kérdező kommentje:

tegnapelőtt 22:58

Nem vagyok biológus, csak annyit tudok belőle amennyit nekem tanítottak az iskolában és ott nem ezt tanultuk.

Tankönyvet manapság rengetegen írnak, és sok hülyeség is szerepel bennük annak ellenére, hogy van valós alapjuk. Ha egy professzori, vagy doktori címet viselő ír egy tudományosnak tekinthető munkát, akkor nyilván odateszi a neve elé a jelzőket is. Pont ezért feltételezem, hogy jóval képzetlenebb személyek írták ezt a könyvet mint a régebbi szakkönyveket!

2010. szept. 6. 00:51
 15/15 anonim ***** válasza:

Hú kérdező, milyen zöldfülű vagy te!

Panelban nőttél fel?

A közeli távolban egy darab tó vagy patak sincs, mégis hemzsegnek a békák! Annyit lakmározik belőlük a sün, aki nem lomha, amennyit csak akar! A békák amúgy szaporodni járnak vízpartra, de ahol nincs vízpart, megteszi egy eldugottabb nedves-pocsolyás hely is.

A többi téves képzetedről ne is beszéljünk!

Elég, ha kicsit odafigyelsz a természetre, és rájössz a valóságra. Bár gondolom szürkület után (amikor az állatok többsége előjön búvóhelyéről) főleg nem vennéd a fáradságot, hogy megfigyelj... A varjúkra sem hinném, hogy kamerát szereltél....

2013. jún. 26. 14:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!