A csigáknak petéi vagy tojásai vannak?
Én beírtam google-ba:
csigapete: Nagyjából 373 találat
csigatojás: Nagyjából 496 találat
:D
Nekem a tojás szóról a házi tyúktojás és a mezei madártojás jut eszembe.
Petéről meg egybehangzóan valami nagyon pici végtermék, mivel a csiga is kicsi, olyan apró tojásokat rakna, akkor meg már inkább pete.
A google-t felejtsd el, nem használhatod döntőnek ilyen kérdésben. Lefogadom például, hogy arra, hogy "bug", mely poloskát jelent, de az angolok úgy használják, mint mi a "bogár" szót, vagyis mindenre ami mozog és kisebb egy egérnél, több találatot fogsz kapni, mint arra, hogy "insect". Attól, hogy sokan mondanak valamit, attól még nem lesz igaz.
A válasz egyébként: én petének mondanám, legalábbis minden ízeltlábúra ezt mondjuk, nem tudom, hogy a puhatestűeknél ez hogy működik. Igazából -mint előttem írták- mindegy.
22:01: Tudom, hogy a google nem megbízható, csak poénból írtam be. Nekem is a pete jutna elsőre eszembe amúgy.
De a hangyáknak tojásai vannak! :P (Nem kekeckedés, ez is csak poén, de igaz.)
"De a hangyáknak tojásai vannak!"
A köznyelvben igen. Gondolom, tudod az mennyire megbízható. Laikusok nevezik így. Olyanok pl. akik szerint a csótány bogár.
Az ízeltlábúaknál -amennyire én tudom- mindig a petét használjuk.
Tudom, de köznyelvről szólt a csigás kérdés is.
De a hangyáknál szerintem hivatalosan is tojásról van szó. Volt myrmekologia órám, ott is a tojás szót használták. De persze ugyan azt jelenti, mint a pete. :)
Maradjukn az angolnál, ott egyszerű: egg. A pete is, meg a tojás is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!