Biokertészként épp rostáltam a komposztot, amikor találtam egy sündisznót. Össze van gömbölyödve - biztosan a téli álmát aludta. Mit tehetek hogy életben maradjon?
Össze van gömbölyödve, és nem tudom hogy milyen mélyen volt..
Sajnos a következő napokban az egész komposztot át akarom rostálni, illetve forgatni - így jelenleg oda nem tudom visszatenni..
Arra gondoltam egy kis helyen, dobok rá ilyen szemesebb állagú komposztot (ami nem ment át a rostán) hátha az elég melegen tartaná hogy kibírja a telet..
Csak nem tudom milyen mélyen temessem be hogy még kapjon levegőt is..
Tippek?
Mellesleg a paradicsompalántáknak most még eleve korán van - legfeljebb a magot lehet ilyenkor vetni, ha van nagyon világos helyed palántát nevelni.
KEzdetben - az elsö hónapban - meg böven elég nekik a síma kerti föld, komposzt csak akkor lesz szükséges, ha bimbókat kezd hozni.
Mellesleg éppen a paradicsomnak böven elég, ha nem komposztot teszel alá, hanem komposztálni való növényi részeket, mert úgy sokkal jobban fejlödnek!
Több, mint 20 éve biókertész.
# 11
Ma vagy holnap ültetem el a magokat, mert van egy fajtám (paradicsomfa) amit már ilyenkor jó elültetni, hogy legyen jó nagy gyökere. (Van jó világos hely is - igen.)
Eleve 1/3 rész komposzt, és föld keverékébe ültetem el őket - külön egyesével. Így lesz jó gyökérzetük, és nem sínylik meg annyira a kiültetést.
De mindenki úgy csinálja ahogy akarja :)
"Majd átadom a paradicsompalántáknak az üzenetet - hogy azért nem sikerült megfelelő tápanyagtartalmú talaj kevernem nekik - mert élőlényeket veszélyeztetek, azzal hogy komposztot merek rostálni.."
ILYEN hozzáállással NE NEVEZD magad BIÓkertésznek! Ez ugyanis NEM CSAK azt jelenti, hogy a növényekhez nem használsz vegyi anyagokat, hanem AZT IS, hogy véded a természetet, beleértve az állatokat is, a VÉDETT állatok meg kiemelt helyen kellene, hogy álljanak.
Emellett éppen biókertészként tudnod kellene, hogy a sün nagyon hasznos állat a növénytermésztés szempontjából is, ezért fokozottan oda kellene figyelni, hogy ne árts neki (meg a többi élölénynek sem a kertedben/komposztban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!