Kacsacsőrű emlősnek nincs valami normálisabb neve?
normális kell, nem egyszerű.
a kacsa
az normális
a kutya is
a macska is
a ló is
de a kacsacsőrű emlős nem az.
az még olyan se mint mint a farkaskutya ami ráadásul nem faj hanem fajtanév.
de kutyát se hívunk úgy hogy farkas emlős. vagy fogas lábas. vagy szőrős körmös.
Fel vagyok háborodva hogy hogyan lehet olyan nevet adni egy állatnak ami nem önálló név hanem szervek felsorolása.
én se örülnék, ha jönne egy marslakó, rámnézne s azt mondaná: - Jé, egy agyas vesés.
Majd ugyanúgy azon menne a vita mint ennek a szerencsétlen állatnál, hogy van emlője de nincs mellbimbója, nekem pedig van agyam mégis folyton baromságokat kérdezek a gyakorin.
Ti nem sértődnétek meg ezen még ha esetleg igaz is?
Szerintem igazad van ebben! Valami hivatásos nyelvészt kéne ezügyben megkeresni.
Különben meg túl hosszú is kiejteni ezt a két szót. Egy állatnak legyen egy neve egy szóban.
Pl: a gólya is lehetne pálcacsőrű szárnyas, vagy a kenguru erszényes patás.
Mégsem így hívjuk őket.
Találtál egy jó régi nagy hibát a magyar nyelvben! Drukkolok.
Kérdező!
Többféle orbáncfű van, a legismertebb ezek közül a közönséges orbáncfű. Ezt használják gyógynövényként. Ami pedig a "füvet" illeti, "fűnek hívnak egy másik növényt" -mint írod, hát szóval több, mint 10 000 növényt hívnak valamilyen fűnek.
de egyik fűt se hívják hosszú zöld lágyszárú levélnek.
pedig tízezer féle van.
ezt a kacsacsőrű szerencsétlent viszont így hívják ráadásul nem csak őt, de még a családját is.
"a kacsacsőrű emlősök (Ornithorhynchidae) családjába tartozó egyetlen élő faj."
tehát még a családnak is szervneve van.
úgy néz ki ez családi, illetve evolúciós átok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!