Kutya és macskaölésért börtön (vagy bírság) jár? Ha Pityuka elgázolja a macskáját és a kutyáját is akkor csak a kutyáért kap büntetést vagy csak a macskáért vagy mindegyikért vagy semelyikért?
Minden gerinces állat esetén járhat börtön. Részletesen ld.: BTK 244§
244. § (1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást
a) az állat különös szenvedését okozva,
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozva,
c) nagy nyilvánosság előtt,
d) az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényben meghatározott, az állat kedvtelésből való tartásától, illetve az érintett állatfaj tartásától eltiltással érintett állattal szemben az eltiltás tartama alatt, vagy
e) állatkínzás vagy tiltott állatviadal szervezése bűncselekmény miatti elítélést követő két éven belül
követik el.
(3) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást
a) méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva, vagy
b) különös visszaesőként
követik el.
(4) A (3) bekezdés szerint büntetendő, aki az (1) bekezdés a) pontjában foglalt bűncselekményt szaporítással összefüggő haszonszerzési cél érdekében, tíznél nagyobb számú kedvtelésből tartott állatra, a jó gazda gondosságának elmulasztásával követi el.
(5) Aki a (3) bekezdés a) pontjában meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(6) A (3) bekezdés b) pontja alkalmazásában a különös visszaesé szempontjából hasonló jellegű bűncselekmény az állat pusztulását okozva elkövetett természetkárosítás, az állatkínzás, a tiltott állatviadal szervezése.
Akkor kaphatna bármit, ha a kutya/macska pórázon volt vezetve, amúgy a kutya/macska tulajának kell még a kocsiban keletkező kárt is kifizetnie.
Imádom ezeket az állatokat, évekig önkénteskedtem, de sajnos azt is láttam már, ahogy sötétben a macskák a bokorból a kocsik elé vetik magukat. Mindig hálát adok a sorsnak, hogy nem elém vetődtek, mert nagyon sok esetben elkerülhetetlen az ütközés. Nagyon nem lenne igazságos ezért egy sofőrt sem megbüntetni, börtönnel főleg nem. El sem tudom képzelni, hogy milyen borzalmas lehet, ha a szeretett kutyádat elütik, de a sofőr sem biztos, hogy hibáztatható.
Most ott tart az igazságszolgáltatás, hogy szaporítod a kutyákat, víz, ház nélkül kikötöd őket az ég alá és csak ritkán adsz nekik moslékot és még mindig nem kapsz büntetést. Ez amúgy az embereknél is hasonlóan van, szétvered az asszonyt minden nap, tulajdonképpen előre megfontoltan és nem kapsz semmit...
Azokat a degeneráltakat, akik direkt a gázra lépnek viszont lehetne büntetni szerintem is.
A rómaiak anno agyonvertek egy embert, mert az véletlen baleset folytán egy cica halálát okozta.
Ha direkt bántja, akkor jogos a börtön, ha a macska ugrabugrál az úton és elütik... Hát, akkor szerintem nem is nagyon szoktak nyomozni utána. Én még kutyát is láttam az elütés pillanatában, egy kamion által. (Gazdái Sztojkáék, nem nagyon törődtek a dologgal, "lesz másik" stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!