Hová lettek a feketerigók meg a verebek? Helyettük itt vannak a varjak, szarkák meg mátyásmadarak (szajkók).40 éve költöztünk Budára a Sashegy aljába. Rengeteg volt a feketerigó meg veréb, hajnalban hangos énekkel felriasztották az alvókat.
Átköltöztek a kerti tavamhoz fürödni.
A kis patak sokszor olyan zsúfolt, mint nyáron a szabad strand.
A gyümölcsgalamb a Wikipédia szerint Pápua Újguineában él. Hogy a pikulába látsz olyat Budán??
Nem örvös galamb az?
Én Budapesten a X. kerületben lakom.
Már itt élek 41 éve, fiatalabb koromban már kora hajnalban hangoskodtak a feketerigók, verebek. Mára csak mutatóban van belőlük.
Szarka, dolmányos varjú viszont annál több! Sőt, pár éve szajkó is felbukkant nálunk. Nem értem én sem, hogy ezek a varjúfélék hogy tudtak ennyire elszaporodni itt a nagyvárosban az utóbbi kb. 10 évben / vagy tán még annyi sincs /. Ellenségük az nincs, ragadozómadárként anno volt pl. néhány vörös vércse, de nemigen látni már ilyeneket.
Örvös galambot láthattál: na, abból is van felénk jó néhány. Meg balkáni gerle... a "városi" galambokról már nem beszélve, abból van a legtöbb, sajna...Nem szeretem az utóbbit: mindent összemocskolnak és betegségeket terjesztenek.
De van fakopáncs, széncinke, tengelic, rozsdafarkú és fecske is. Meg a tónál récék.
De a fent hiányolt két faj valóban ritkult.
A fajok állománya valahogy mindig változik: egyesek ritkulóban vannak, megint mások elszaporodnak, változik az élőhelyük, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!