A PETA befolyása miatt tiltották be néhány amerikai nagyvárosban a szőrmeviselést?
Bocs, offolok, csak eszembe jutott egy filmrészlet. Állatvédő a szőrmebundás nőnek: tudja hány szegény állatnak kellett ezért a bundáért meghalnia? Mire a nő: tudja hány gazdag állattal kellett érte lefeküdnöm?
Amúgy szerintem nem tiltották be, csak elérték, hogy ne legyen divat, sőt megszólják azt, aki viseli.
#1.: ha jól tudom, a "PETA" név valami "etikus bánásmód az állatokkal" kifejezés rövidítése.
Akkor szerintük is belefér az etikába az állatok leölése?
Főleg ha kíméletesen, altatással csinálják?
Tetszik vagy sem, a haszonállatokat azért tenyésztik, hogy életük végén valamely részüket (hús, bőr, prém, stb.) felhasználják.
A természetben sem jórészt végelgyengülésben halnak meg az állatok, hanem zsákmányként.
Mindezektől függetlenül lehet etikusan, erkölcsösen bánni velük, és kell is. Életükben és halálukban is.
#2.: ezt a filmet nem ismerem, de vicces. :-)
"Amúgy szerintem nem tiltották be, csak elérték, hogy ne legyen divat, sőt megszólják azt, aki viseli."
De kik ezek, akik megszólnak érte, meg elérik, hogy ne legyen divat? Megszólással divatjamúlttá lehet tenni valamit?
Miért csinálják ezt? A húsevés kapcsán is ezt teszik? Lehet, hogy a műhúst ezért találták fel Amerikában nemrég? Hát egye meg azt, akinek egészségére válik; az emberi szervezet biztosan nem az ilyen műbaromságok feldolgozására van megalkotva, ahogy a természet sem a műanyag ruhák nagyüzemi gyártására és lebontására, ha már eldobták.
#5.: a valódi szőrmét is kezelik vegyszeresen, de ez nem jelent olyan mértékű környezetterhelést, mint egy műszőrme vagy egyéb műanyag ruha esetében. Szerintem nem nehéz ezt belátni és talán nem kell hozzá semmilyen szakemberek tudományos alaposságú véleménye, hogy belássuk: a műruhák előállítása, kezelése és megsemmisítése mekkora környezetszennyezést jelent.
Ehhez képest a haszonállatok leölése nem a környezet szennyezése, hanem az adott faj populációját ért veszteség miatt lehet káros. Ez viszont akkor káros ténylegesen, ha a faj a kihalás szélén van. De a tenyésztésnek pont az is a lényege, hogy a természetben élő egyedeket ne kelljen bántani.
#6.: "Progizo minden szőrmés topikban elmondja, mennyire vonzódik a szőrméhez és mennyire környezetbarátnak tartja."
Ha egyszer így van? Az Új Magyar Lexikon is azt írja a szőrméről, hogy "szépsége és hőszigetelő képessége miatt ősidők óta kedvelt ruhaalapanyag".
"szerintem a gumióvszert sem kellene megvenned a boltban, ha van disznóvágás,kecskeölés a rokonságodban, tedd félre az állat beleit és készits belőle magadnak házilag óvszert, az is egy "szép" régi szokás volt, és természetes anyag, szemben a gumióvszerrel."
Nyitott kapukat döngetsz; ha iparilag leölt állatok beleiből készítenének óvszert, előnyben részesíteném a gumival szemben. Nem is tudom, miért nem csinálják ezt. De hurka- és kolbásztöltésnél talán több haszna van a bélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!