Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért csak az egyetemet...

Miért csak az egyetemet tolják az arcunkba gimnázium végén?

Figyelt kérdés

Nálunk szó sem esett arról, hogy mondjuk OKJ képzésen tanuljon tovább valaki, de ahogy hallottam más iskolákban sem nagyon. Mindenki egyetemre ment, de a többség kitörölheti a diplomájával...aki meg pl. gèpgyártástechnológiai technikus OKJ-t végzett, szinte azonnal talált munkát cnc forgácsolókènt. És helyben tanult, nem kellett kolit vagy albit fizetni, diákhitelezni..ráadásul 2 éves a képzés.

Nem tudom miért nem hívják fel a figyelmet az ilyen kèpzésekre, mikor a többségük 100X jobban megéri, mint a diploma.

2016. dec. 5. 23:34
1 2 3 4 5 6 7
 1/65 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert a gimnázium papírforma szerint erősebb képzést add az alapvető tárgyakra és a továbbtanulásra irányul rá. Míg egy szakközépiskolai megoszlik az adott szakmacsoportra is és kevesebb idő jut az érettségi tárgyakra. Ettől függetlenül semmi sem kötelező, én is szakközépből mentem egyetemre mondjuk igaz, hogy én voltam az egyetlen az osztályból.

Az, hogy mi a jobb egy okj vagy egy diploma az attól függ miből rakod őket, általánosan nem lehet ezt eldönteni. Én szereztem az egyetem alatt több OKJ-t is és szerintem a kettő együtt ad erős lehetőséget a munkaerő piaci helytállásra na meg a szakmai háttér is erősebb így bármit is választ az ember.

2016. dec. 5. 23:39
 2/65 anonim ***** válasza:
54%

Engem is úgy neveltek, hogy ó fiam csak lásd hogy megszerezd az érettségid és elvégezd az egyetemet, különben hoppon maradsz !

Végül egyiket sem végeztem el és mégis ember lettem, de nem bántam volna, ha 10 évvel ezelőtt megemlítik, hogy egy jó hegesztő is gyakran keres több mint 3000 eurót.

2016. dec. 6. 02:07
 3/65 anonim ***** válasza:
72%

Egy gimnázium erősebb alapokat ad a továbbtanuláshoz. Ez pedig arra jó, hogy egyetemre mehessen az illető. Az OKJ-s képzések kb. olyanok (színvonalban), mint a szakközepesekhez igazított "egyetemi" képzések. Tehát szerintem nem erősebbek, mint egy jó gimi. Szerintem az emberekben egyébként is kialakult egy reflex, hogy gimi után egyetemi képzést kell csinálni. Ha jól tudom, a szakközepeseknek nagyon reklámozzák az OKJ-s kurzusokat. Őket talán ezzel a könnyített képzéssel bevonhatják a felsőoktatásba, és ez az OKJ lényege.

Én nem jelenteném így ki, hogy "a többség kitörölheti a diplomájával", mert attól, hogy van pár munkanélküli bölcsész és ügyvéd, attól még a diplomások keresnek a legjobban, és náluk a legkisebb a munkanélküliség.

2016. dec. 6. 03:04
 4/65 A kérdező kommentje:

"mert attól, hogy van pár munkanélküli bölcsész és ügyvéd"

nálunk pl. a szakon végzettek közül mindenki munkanélķüli...és nem, nem bölcsész szak. az a baj gimikkel és az egyetemekkel, hogy csak színtiszta elméleti kèpzést nyújtanak. ezért jobb az okj és ezért szeretik jobban a munkáltatók is...nem kell a nulláról betanítani mindenkit.

2016. dec. 6. 06:14
 5/65 anonim ***** válasza:
83%

Mondjuk mert feltételezik, hogy ha gimibe mentél, akkor nem egy 8 általánossal is elvégezhető OKJ-re szeretnél majd menni.

Ez kb olyan, hogy feltehetted volna úgy is, hogy a főiskola után miért nyomják a mesterképzést, mikor ott van az OKJ is?

2016. dec. 6. 06:14
 6/65 anonim ***** válasza:
95%

Milyen szak ez?

Mert kizárt, hogy mindenki munkanélküli.

2016. dec. 6. 06:38
 7/65 anonim ***** válasza:
85%
Az okjs képzések semmit nem érnek. Van 1-2 amit ha jó helyen végeznek akkor esetleg munkát is kapnak vele de a többség semmilyen használható tudást nem ad.
2016. dec. 6. 07:07
 8/65 anonim ***** válasza:
81%

"a többségük 100X jobban megéri, mint a diploma"

Nincs olyan hogy "a" diploma. Kulonfele diplomak vannak.

De vegyuk a peldadat: ha gepgyartastechnologus technikus OKJ szakiranyaban egy gepeszmernoki kepzes van.

Namost egy vegzett gepeszmernok gyartastechnologiai szakirannyal sokkal keresettebb, es sokkal tobbet keres mint egy OKJs. Raadasul a perspektivak teljesen masok: gepeszmernokkent tenyleg mindenfelet csinalhatsz, nem vagy a szakiranyodhoz kotve, egy CNCs OKJval meg sanszos hogy egesz eletedben a CNC mellett fogsz allni.

2016. dec. 6. 08:29
 9/65 A kérdező kommentje:
#7: Ugyanez elmondható az egyetemi képzésekről is...többségük semmit sem ér, csak van egy papírod.
2016. dec. 6. 08:35
 10/65 anonim ***** válasza:
74%
Tipikus, verem magam a neten, anélkül hogy megmondaná mi a végzettsége a kedves kérdező. Ez így elég hiteltelen barátom. Legközelebb utána kéne nézni melyik szaknak van értelme és arra menni
2016. dec. 6. 08:37
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!