A papok kapnak fizetést? Kitől? Mennyit?
Én megcáfolnám azt, hogy nem élnek rosszul. Közeli ismerősöm egy római katolikus pap, tőle tudom a következőket. (Legtöbben olyan papokra gondolnak, akik jobb helyeken vannak, nagyobb városokban, na ott igen, jól élnek. De, egy kis településen, vagy akár egy nagyobb településen ahol a hívek száma alacsony, nem élnek olyan jól.)
A fizetésük a következőkből áll: van némi egyházi támogatás, a perselypénz egy része, valamint a temetés, esketés, keresztelő. Valamint, ha kistérségben él, akkor ún. kistérségi hozzájárulást kap. Így van olyan pap, aki épphogy a minimálbért, vagy azt sem kapja meg. Viszont a plébánia rezsiköltségét az egyház állja. Ehhez még hozzáadódik a hittanórákért járó pénz, ami attól függ, hogy hány órát tart meg. Benzinköltség-térítést minimálisat kapnak, így inkább ez a legnagyobb kiadásuk.
Én egyházi középiskolába jártam. A mi papunk is akkor cserélte le a Ladáját egy VW-re. De ezen senki nem háborodott föl. Azt vesz amit akar, az ő pénze.
Azért azt nem lehet mondani, hogy annyira sok pénzt kap. Pl. civilben nem jár drága, márkás ruhákban, de erre-arra, pl új mobilra azért futja neki...
Nekem is van pap ismerősöm. Sosem panaszkodik, de biztosan nem fog meggazdagodni.(s nyilván nem is ez az életcélja)Fizetésüket az illetékes Főegyházmegyei Hatóságtól kapják. Ugyan tényleg részesülnek az egyházadók 5%-ára (de ez csak néhány helyen bevett gyakorlat), ha hittan órát tartanak, illetve térítik a benzin egy részét, de nem keresnek jól.Kb. kicsivel több a fizetésük, mint a minimálbér. Ezt osztják be ételre, ruhára, autótörlesztésre stb.
Szerintem nincs oka senkinek az irigységre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!