Mi erre a megoldás? (Albérlet, kaució, problémák egy bérlő szemszögéből. )
Béreltem egy lakást múlt év augusztusában. A főbérlővel semmi gond nem látszott, foglalkozása tanárnő, így úgy gondoltam, talán megbízható.
Tehát a lakást kivettem,kifizettem a kauciót. Mivel a lakás nem rendelkezett mosógéppel, így én vásároltam egyet, melyet a nevezett lakásban üzembe helyeztem. Mivel a lakásról időközben kiderült, hogy lakhatatlan, így ez év márciusában felmondtam a bérletet. (egész télen gáz szolgáltatás nélkül voltam a lakásban, ezért a sokkal költségesebb elektromos árammal való fűtésre kényszerültem, főleg, hogy az egyik halószoba ablakából hiányzott az egyik üveg, a külső, utca felőli falból hiányoztak a téglák, stb..El lehet képzelni milyen állapotok voltak a lakásban)
Az általam vásárolt mosógépet felajánlottam a főbérlőmnek megvásárlásra,amit ő el is fogadott, a vételi árat is megbeszéltük, amiről viszont sajnos semmilyen szerződést nem irtunk. Abban maradtunk,hogy egy hónapon belül kifizeti a mosogatógépemet, plusz visszaadja a kauciómat.
Ehhez képest viszont 3 hónapig gyakorlatilag nem tudtam elérni, végül a harmadik hónap végén sikerült, és megígérte,hogy hamarosan küldi a pénzemet. Pár héttel később valóban kaptam is egy postai utalványt, amit amikor beváltottam, azt hittem rosszul látok. 15.000 Ft-ot küldött.
A nála lévő kaucióm 100,000 Ft, plusz a mosógép ára, a kölcsönösen elfogadott 30,000 Ft.
Azzal magyarázta,amikor kérdőre vontam,hogy sok volt az elmaradott rezsi számla. Természetesen ez nem igaz,mert folyamatosan fizetve volt, meg az utolsó pillanatban is elkövettem azt a hibát, hogy maradéktalanul befizettem a villanyszámlámat,ami bizony nem volt kevés a fűtés miatt.
Mivel sajnos a rezsit úgy fizettem,hogy ő telefonon közölte, hogy mennyi, és én hozzácsaptam a bérleti díjhoz, ezért gyakorlatilag nem tudom igazolni a befizetéseimet, viszont mivel a bankszámlájára utaltam a pénzt, ott azért valószínűleg nyoma van. Amikor felszólítottam, hogy mutassa meg nekem az összes befizetett, és állítólagosan be nem fizetett számlat, ő valóban levélben küldött nekem valami postai befizetési bizonylatot, amiről persze nem lehet megállapítani,hogy mikoriak. Tulajdonképpen lehettek az előző lakóé, vagy éppen a saját elmaradt számlái,hiszen alkalmanként mielőtt kiadta nekem, saját bevallása szerint maga is használta a lakást.
( Erre enged következtetni az a tény is,hogy már az odaköltözésem kezdeti szakaszában kikapcsolták a gáz szolgáltatást több százezer forintos tartozás miatt )
Természetesen a mai napig volt főbérlőmnek áll feljebb, ő vagdalózik,mi több amikor lakásán felkerestem tisztázni az ügyet, az arcomba nevetett, szavakkal célozva arra,hogy mehetek a problémámmal bárhova, úgy sem jutok sokra. És úgy latszik valóban igaza volt.
Természetesen feljelentettem a rendőrségen csalás vétségében, mire egy igen meglepő választ kaptam a rendőrségtől. Miszerint a cselekmény nem bűntény, ezért a nyomozást megszüntetik. És ami a legszebb, az az indoklás. A lényege,hogy mivel a főbérlőm a bérleti szerződés megirásakor, valamint a mosógépen vásárlási szándékának kijelentésekor még nem tudta,hogy engem át fog verni,hanem csak közben jutott ez eszébe, ezért ez nem csalás, tehát nem bűntett!!!!
Szóval én ezt a levelet úgy értelmezem, hogy mondjuk bemegyek egy üzletbe vásárlási szándékkal, ott addig sétálgatok,amíg eszembe nem jut,hogy inkább mégiscsak lopok valamit, akkor semmi bajom nem lesz,hiszen ez nem bűntett. Kérem szépen én ezt az előbb még nem tudtam,hogy lopni akarok,most jutott eszembe. Arról már nem is beszélek,hogy ha mondjuk elmennék egy bankba dolgozni,vagy Uram bocsá ' politikusnak!!!!
Kérdem én, valóban ennyire hülyének nézik a hivatalokban, a rendőrségen az embereket, vagy valóban ez a törvény?? Egyáltalán ki állapítja meg,ha így is szól a jogszabály, hogy én mikor találtam ki,hogy csalni fogok? Honnan tudhatja azt bárki is,hogy a főbérlőm nem már az elején latverésen gondolkodott, esetleg a mosógépemmel kapcsolatban is már régen nem arra gondolt? A tisztelt rendőrség esetleg gondolatolvasó, mellé meg meg időutazó is?
Mi lehet ebben a megoldás? Természetesen nem szívesen hagyom veszni a 115,000 forintomat sem, de leginkább az igazság hiánya nyomaszt kissé...:(
A bérleti szerződés, valamint a röhejes rendőrségi határozat itt megtekinthető:
Uhh, ez durva történet... Hol van ilyenkor a főbérkő lelkiismerete?
Először talán azt kellene egyértelműen tisztázni, hogy valóban volt-e befizetetlen számla. Ehhez viszont kellene, hogy ő partner legyen és átnézze veled őket, illetve ha nem egyértelmű, akkor vízműhöz stb. elmenni, náluk tuti fel van jegyezve rendesen. Csak persze mivel nem te vagy a tulajdonos, nem fogják neked kiadni :S
De ami ennél még nehezebb: ha valóban van befizetetlen számla, de nem a te hibádból, azt bizonyítani kell valahogy. Csak mivel telefonon beszéltetek, nincs semmi nyoma (bár ha jól tudom, a telefontársaságok 2 évig őrzik az összes telefonbeszélgetést, csak épp nem adják ki, max az efbíájnak, ha kell :D ). Logikus, hogy ha azért nem fizettél ki egy számlát, mert nem mondta neked, akkor az az ő sara.
És ha mindenképpen rendőrségi ügy lenne belőle: talán ott szúrhatták el, hogy erre az esetre ők nem a csalás kifejezést használják (ez csak feltételezés, de ez tűnik a legvalószínűbbnek), aktakukacok, megállapították, hogy nem csalás, ejtik a vádat. Beszélj jogász ismerőssel, hátha egyszerűen ki kell cserélni a szót benne és máris minden rendben. De lehet, hogy tévedek, nem nagyon értek a dologhoz.
Igazából mindent összevetve nem lehetetlen, hogy visszakapd, de sok utánajárásba fog kerülni. De mindenképp tedd meg! A pénzért is, de legfőképp azért, hogy ilyen pitiáner kis csalók ne tudják megrövidíteni a tisztességes embereket!
Igen, elég bonyolult a dolog. bar én nem vagyok rendőr, de azért azon elgondolkodtam,hogy vajon miért volt az, hogy sose láttam számlákat, csak telefonbemondásra fizettem ? Nem lehet,hogy esetleg azért,mert mar akkor is az átverésen járt az esze? És akkor persze rögtön bukik az elmélet, és kicsit többet kell dolgozni az ügyön. Jó,mondom én nem vagyok rendőr.
Továbbtanultam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!