Mennyit ér 1 aranykorona?
Ezt így nehéz megmondani.
Sok mindentől függ. Mekkora tábla, mekkora maga a felkínált földterület, hány AK-s, milyen művelési ágban van, hány tulajdonosa van, hol van az a terület, stb
Mondok egy árat, de ez nagyon nyers ár. Kb 50-70ezerFt Ezt egy átlagos szántóra értem, de ennek akár többszöröse is lehet. Pl nagyváros közelében. De lehet töredéke is. Pl gyenge termőhelyi adottságoknál.
Földbérletnél pedig én legalább 3000Ft/AK/ha-al számolnék. (És nem 1250-el, mint ahogy az állami pályázatoknál volt.)
És mekkora terület?
1ha-100ha? nem mindegy!
Nem értem amit írsz.
Az AK a föld termőképességét adja meg.(Egy 1ha 30AK-s föld jó szántó, egy 1ha 1AK-ba max bukfencet vethetsz.)
A tulajdoni hányadot akkor adják meg, ha a földet többen tulajdonolják. Pl van egy 10ha-os terület azt van 20 tulajdonosa. De akkor sem így adják meg, hanem tört számmal. Pl tulajdonosi hányad: 20/150-ed rész.
Földnél így adják meg:
Terület: 20 ha
AK: 300 (ez azt jelenti, hogy a terület kb 15AK/ha. Tehát 20*15=300)
Tulajdoni hányad 1/1 (ekkor csak X.Y a tulaj)
Művelési ág: szántó
Fekvés: külterület (vagy belterület)
Ha van 1ha 1,18 AK földed azért kb reális ár az a 47ezer. 1,18AK az nagyon gyenge termőképességű föld. Ha pedig még 1ha sincs a terület nagysága akkor még jól is jársz.
De ha ez a földterület 120ha akkor finoman fogalmazva is át akarnak baxni a 47ezerrel.
(Más a helyzet ha esetleg belterületen van, ha ki akarják sajátítani pl út építésre, ha valaki nagyobb egybefüggő táblát akar kialakítani azért kell neki, ha valami beruházásra kell neki a föld, stb stb Ilyen esetekben nem nagyon érvényesülnek a piaci szempontok vagy az hogy milyen minőségű a föld. Ilyenkor akár sokszoros árat is lehet kérni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!