Aki végtörleszt, vagyonosodási vizsgálatot kap. Mi a véleményetek az alábbi cikkről?
Mi most így jártunk: anyósom meghalt, a férjem megörökölte a házát, amin van euró hitel, kb. 2 millió ft. Érdemes lenne végtörleszteni, én épp most örököltem egy kis pénzt, mivel sajnos meghalt az édesapám. (Tehát papírom van róla, hogy honnan van az a pénz.) Gondoltuk, akkor abból kifizetjük. Erre fizessen a férjem ajándékozási illetéket?! Vagy csináljunk ajándékozási szerződést? Házastársak közt, hiszen közös pénzből élünk? Ez normális dolog?
Ha ajándékba adod neki, akkor kellene ajándékozási illetéket fizetni. Akkor is, ha ajándékozási szerződést kötöttetek.
Nem, ez nem normális dolog, de az adó- és illeték (meg az összes többi) törvényben sok minden van ami nem normális dolog.
Mivel a pénzt te örökölted (részvétem édesapád halála miatt), az a te külön vagyonod, ha a törlesztés miatt vagyonosodási vizsgálatot kaptok, akkor bizony úgy veszik, hogy te a külön vagyonodból ajándékoztál a férjednek, ami után nem fizetett illetéket.
Megtehetnétek, hogy megveszed a ház egy részét és úgy fizetitek ki a kölcsönt, de ebben az esetben a férjednek esetleg adóznia kellene (ha többért adná el a részét mint ami a hagyatéki szerinti arányos érték), neked pedig vagyonszerzési illetéket fizetni. Plusz még az ügyvédi díj.
Legegyszerűbb, ha írtok 2 tanúval egy kölcsönszerződést, amiben kölcsön adod a férjednek 10 évre az adott összeget, kamatmentesen: Megvan a pénz eredete, ha vagyonvizsgálatra kerül a sor, nem kell illetéket fizetni, nem kell bejelenteni a NAVnak. Ha meg nem kaptok az elévülési időn belül vagyonvizsgálatot, egyszerűen széttépitek a kölcsönszerződést.
Ha kölcsönbe adod, magánkölcsön szerződést kell írni akkor nem kell illetéket sem adót sem fizetni utána. Nyitsz egy számlát, vagy ha van, akkor a párod az övéről minden hónapban visszaküld egy bizonyos összeget. (persze azzal azt csinálsz amit akarsz, mikor leveszed)
"Ha a magánszemély a hozzátartozóitól vagy más magánszemélyektől kölcsönt kap, akkor azután sem adót, sem illetéket nem kell fizetnie, sőt, be sem kell jelentenie az adóhatóságnak. Ha a kölcsönt kamatmentesen visszafizeti, akkor semmilyen adókötelezettség nem keletkezik"
Remélem. Én is ma olvastam, hogy az adóhatóság cáfolt a hírt. Állítólag semmilyen nyilvántartáshoz nem juthatnak hozzá, amelyben le van írva, hogy ki kért végtörlesztést.
De ha a bank ezt nem adhatja ki az adóhatóságnak, akkor ki terjeszti a rémhírt? A bankok? Ennek nincs semmi értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!