Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Családi pótlék nyilatkozával...

Családi pótlék nyilatkozával szeretnék segítséget kérni?

Figyelt kérdés

Röviden próbálom összefoglalni:

GYED-en vagyok itthon. A férjem a munkahelyén nyilatkozott a fél családiról. Miután semmilyen nyomtatványt senki nem küldött, magánszorgalomból az APEH oldalon található nyomtatványt elküldtem az OEP-nek (tőlük kapom a GYED-et), hogy letudjam a nyilatkoztatot.

Most visszaküldtek egy ugyanolyan nyomtatványt, mint amit én elküldtem, egy-két furcsasággal kiegészítve. Pl 2 példányt küldtek, hogy az egyiket az én nevemre, a másikat a férjemére kell kitölteni. Minek? A férjem nyilatkozott a munkahelyén, mi köze az OEP-nek külön még ehhez? A másik, ami szemet szúrt, hogy van egy megjegyzés:

"az adóterhet nem viselő járandóság összegének közlése nem kötelező, azonban ha azt a nyilatkozat nem tartalmazza, a munkáltató/kifizető a bevételből levonandó adóelőleget az adótábla legmagasabb kulcsával állapítja meg".

Adabszurdum előfordulhat, hogy valaki nem kap ilyen nyomtatványt az OEP-től (mivel eddig nem küldözgettek, semmilyen információ sehol nem érhető el erről, majd pl a GYED-ből 36%-os adóelőleget vonnak????

2009. szept. 17. 09:48
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Nekem sem küldtek semmilyen papírt, a párom nyilatkozott a munkahelyén, de én nem... most jól ledöbbentettél! Kíváncsian várom a hozzáértők válaszát én is, azért az nagyon durva lenne, ha 36%-ot vonnának a gyedből.
2009. szept. 17. 10:06
 2/16 A kérdező kommentje:
Az OEP honlapon most néztem, feltettek egy útmutatást, információt, le lehet tölteni az ŐŐŐŐ nyilatkozatukat, de szintén kiemelik az adózást!! Röhej! És akkor most az ehavival mi van???
2009. szept. 17. 10:29
 3/16 anonim ***** válasza:
Sziasztok! Az ehavi augusztusra szól, tehát még a régi szabályok szerint adózik, azaz nem változik semmi. A következőkben mihez tartás végett: aki nem nyilatkozik, attól elvileg nem (de mivel a tb állami szerv és ugye TUDJA hogy gyereked vanhiszen azért kapsz ellátást, tehát igen) lehet levonni többet. Aki ad nyilatkozatot, és a nyilatkozatban leirja hogy nem adja ki az összeget, attól kell a 36% ot levonni. Aki ad nyilit, beirja az összegeket , az értelemszerűen annak fele után mint adóterhet nem viselő járandóság után fog idézőjelben adózni, ugyanis az adóterhet nem viselő járandóság kizárólag csak az adó százalékának meghatározásában fog működni, tehát átlagkeresetnél nem nagyon fog változást jelenteni a mértékben. Persze vannak speciális és részlet szabályok beteg gyerek, egyedülálló és a többi. Én viszont mindenkinek ajánlom hogy az oep honlapjáról letöltehető nyilit töltse ki és küldje be nekik.
2009. szept. 17. 12:18
 4/16 A kérdező kommentje:

Köszi, aranyos vagy, hogy válaszoltál.

Egy megjegyzésem azért van. Most 17-e van!!! Szeptember!!!Aki mondjuk tehát nem kapja meg időben vagy az OEP által küldött levelet, mert a honlapon az van, hogy küldenek mindenkinek, és nem is viszi el hozzá a szél a hírt, hogy mindenképpen nyilatkozni kell, (miután eddig úgy kommunikálta mindenki, hogy pl GYED- jövedelem esetén miután ez meg sem közelíti az 1.9M-es határt, tulajdonképpen csak formalitás), az megszívja, mert az október elején küldött ellátmánya már lehet, hogy más adóval adózik???? Egy kicsit nem kelt későn a tisztelt OEP???

VAgy én vagyok ilyen kukacoskodó? Felháborító!

Köszönöm a válaszodat!

Ja, még egyet hadd kérdezzek. A fent említett kérdésben írtam, hogy elvileg az egyik nyilatkozatot a férjnek kell leadni. Mi a fenének?? Vagy lehet, h a barátnőméknél a férj nevére megy a családi, a barátnőm kapja az OEP-től a GYED-et, ezért kell mindkettőjüknek?

Lassan úgy érzem, az ilyen állam által irányított baromságok kibogozásából meg lehetne élni, ha ezt valaki hivatásszerűen űzné. Nem mint könyvelő, vagy TB ügyinétző, hanem csomó-bontó! :-)))

2009. szept. 17. 12:28
 5/16 anonim ***** válasza:
Milyen 36%ról beszéltek? Szerintem 18% az szja alsó kulcsa.
2009. szept. 17. 15:18
 6/16 A kérdező kommentje:
"az adóterhet nem viselő járandóság összegének közlése nem kötelező, azonban ha azt a nyilatkozat nem tartalmazza, a munkáltató/kifizető a bevételből levonandó adóelőleget az adótábla legmagasabb kulcsával állapítja meg".
2009. szept. 17. 15:19
 7/16 anonim ***** válasza:
0%

Előbbi vagyok.

Az kérje a családi pótlékot akinek kevesebb a jövedelme. Mivel hozzáadják a jövedelmedhez és az után kell majd adóznod.

2009. szept. 17. 15:19
 8/16 anonim ***** válasza:
Léteznek más adóterhet nem viselő járandóságok, mint például nekem tavaly még volt ösztöndíjam az egyetemről. De az adómentes. Ezeket nem kötelező feltüntetni az adóbevallásodban. De mivel most szept 1-től a családi pótlék adóköteles jövedelem lett, ezt kötelező feltüntetni.
2009. szept. 17. 15:21
 9/16 anonim ***** válasza:
Akkor vonnának 36%-ot, ha nem nyilatkoznál az összegről. Ha beírod hogy mennyi családi pótlékot kapsz, akkor értelem szerűen hozzáadják a többi jövedelmedhez és az alapján számolják az szja előlegedet.
2009. szept. 17. 15:27
 10/16 A kérdező kommentje:
15:19-es! Hol töltötted az utóbbi kb 2 hónapot? Ennek az időnek vége! A családi pótlékot meg kell felezni, bárki iskapja. Felét az anya, felét az apa kell, hogy bevallja.
2009. szept. 17. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!