Valakinek volt vagy van TB tartozása? Van aki ért hozzá? Segítenél?
1 évig nem volt fizetve a tb-m kb.Most a NAV
kiküldott egy csomó csekket visszamenőleg és
mostanra is.A kérdésem az lenne hogy hogyan
fizessem,mert ha az elmaradottát fizetem,
attól gondolom még nem lesz érvényes a tb-m.
Ha a mostanit fizetem de az elmaradottat nem vagy
nem mindig,akkor érvényes lesz?
Tulajdonképpen mit számít ez?
Az orvosnak el kell látnia akkor is, ha nincs rendezve a TB-d, a tartozás behajtása ettől független dolog, és úgy történik, mint bármely más tartozás esetében.
Esetleg kérjél részletfizetést a NAV-tól, aztán rendezd, ahogy tudod.
Orvoshoz ettől még ugyanúgy mehetsz, neki el kell látnia.
Az elmaradt díjfizetés behajtását meg ettől függetlenül rendezed az adóhivatallal.
Ez önmagában már részletfizetési lehetőség,hiszen nem egyben kell megfizetnem az 1 év hátralékot,nem?
Mellesleg azért kérdezem,hogyan célszerű fizetnem,mert ugyan a doki ellát igy is úgy is,de mégis szeretnék úgy a doki elé állni hogy nem jelez be a gép nála,hogy nem érvényes a tb.
A kérdésem is erre irányul,hogy ha az elmaradottat nem fizetem csak a mostani 2013-as évi tb-t akkor rendeződik az orvosnál látott tb biztosításom?
Ha kértél, és kaptál az elmaradottra részletfizetési lehetőséget, akkor (nézd meg a csekk alján a számlaszámot) azt, a részletfizetésre szóló csekket más számlaszámra fizeted, mint a napi érvényességre szólót.
Ha a napival elmaradsz, az orvos ellát ugyan, de felszólít, ha azt látja, hogy oda nem fizettél.
Ha a NAV által részletekben engedett elmaradás megfizetésénél kerülsz lemaradásba, akkor (jogszabály szerint) elesel a részletfizetési lehetőségtől, a teljes hátralék egyösszegű megfizetése válik kötelezővé, neked ez sem jó.
Megoldás, ne légy beteg, és 1-2 hónapra inkább a napi esedékessel maradj el, mint a részletfizetési lehetőséget veszítsd el a NAV-nál.
Még egy kérdés!
Azt olvastam a neten,hogy az önkormányzat bizonyos helyzetekben szociális alapon 1 évre átvállalja a tb fizetését.
Ezzel tudsz valami infót adni?Ehhez be kell jelentkezni a munkaügyi központba,illetve ezt az önkormányzatomnál ( kicsi falu) vagy a hozzám tartozó városban a járási hivatalban kell elkezdeni intézni?
Nem, hanem az önkormányzathoz (ha van a jegyző intézi), van rá meghatározott nyomtatvány. Ad, kitöltöd, kell majd bele a veled közös háztartásban élők jövedelemigazolása is. Ha a családban az 1 főre jutó havi jövedelem a jogszabályban meghatározott összeget nem lépi túl, abban az esetben egy évig az önkormányzat fizeti. Amennyiben ez megvan, akkor ezt a tényt kell majd a NAV felé bejelenteni. Arra már nem emlékszem (majd kérdezz rá), hogy a bejelentést az önkormányzat megteszi-e, vagy azt neked kell.
Először menj az önkormányzathoz!
Köszönöm szépen az infókat!
Viszont,én olyan infót olvasok itt a neten,hogy a járási hivatalba kell intézni már.
Egyébként mit tud tenni a NAV ha nem fizetem meg a hátralékot?
Mivel nincs munkahelyem,a nevemen semmi vagyon nincs,anyukámmal élek és a ház amiben élünk anyukám apukja nevén van,így mit tud tenni? ( gondolom így a házra nem tehetik a kezüket).Így hogyan hajtaná be rajtam?Gondolom nem várna amíg bejelentett munkahelyem nem lenne.
Mit?
Elviszi a tv-t, mosógépet, hűtőszekrényt, amit lát, azt visz a lakásból. Amennyiben nincs olyan bolti számla a kezetekben, mellyel bizonyítani tudjátok, hogy az a valami nem a te tulajdonod, hanem pl. a szüleidé, akkor ők úgy veszik, hogy a tied, és már fogják is. Nem szívbajosak!
Leírom mi lett végül, valakinek hátha segítek vele, ha olvassa.
Végül együtt működve bementem a hozzám tartozó járási hivatalba ( nem a helyi önkormányzatomhoz).
Ott a kezembe nyomtak egy kitöltendő nyomtatványt, és azt mondták töltsem ki, majd jelentkezzek be munkanélkülinek a munkanélküli hivatalba.Az ott kapott munkanélküli igazolással és a kitöltendő nyomtatvánnyal vissza battyogtam a járási hivatalba, és leadtam a kérelmemet, hogy szociális alapon rendezzék 1 évig a TB-met.
Kb másfél hét múlva jött postán a határozat, miszerint megkaptam a 1 évig ezt a segítséget, szociális rászorultságom alapján.
Tehát az idei évi Tb-m fizetik, így nekem "csak" az elmaradottat kell fizetnem,ahogy tudom részletekbe.
Így még mindig jobb, mintha az elmaradottat és az aktuálisat együtt kellene fizetni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!