Kezdőoldal » Utazás » Európa » Ki volt már Izlandon? Minden...

Ki volt már Izlandon? Minden érdekel

Figyelt kérdés

2014. júl. 1. 13:17
 1/8 anonim válasza:
100%

Még sajnos nem voltam, de nagyon érdekel.

http://www.youtube.com/watch?v=SPFq-1iHFe0

2014. júl. 1. 13:39
 2/8 anonim ***** válasza:
87%
A minden kicsit sok, mi érdekel?
2014. júl. 1. 20:46
 3/8 A kérdező kommentje:
Az emberek, a természet, milyen Reykjavík, a látnivalók, a kaja, az életminőség, az árak, a közlekedés...
2014. júl. 1. 23:25
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Az emberekről:

http://www.gyakorikerdesek.hu/utazas__europa__5502651-mit-tu..

Természet:

A természet gyönyörű, gondolom már nézelődtél és tudod, mik vannak Izlandon, óceán, vulkánok, megkövült láva, vízesések, gejzírek, gleccserek, hegyek stb. Nagy állat nem sok van, a haszonállatokat leszámítva a legnagyobb vadon élő szárazföldi állat azt hiszem a róka. Fa nem sok van, de most nyáron szolid virágtengerek vannak itt-ott.

Reykjavík:

Először is nagyon biztonságos, mikor először sétáltam ott és esteledett, rájöttem, hogy itt nem kell félnem semmitől, lazíthatok. A statisztikák is ezt igazolják.

Nagyon szépnek nem nevezném, de a kikötő környékének meg Laugavegurnak (az ottani Váci utca) van hangulata.

Híres az éjszakai élet, este megy az izlandi stílusú ivás (teljes részegségig), éneklés, barátságos verekedések. :)

Konkrét reykjavíki látnivalókról itt van egy jó összeállítás angolul:

[link]

Csak bárokról kritikák angolul:

[link]

Azt sajnáltam, hogy nincs nagy állatkertjük, mert állítólag szigurú szabályok vannak arra, hogy milyen állatot lehet behozni az országba. Egy "családi parkjuk" van, de még jegesmedve sincs benne, csak tehenek, rókák, fókák, meg még talán ez-az.

Hallgrímskirkja. Reyjavík legmagasabb temploma, impozáns, fel lehet menni a tornyba is.

Egyébként itt van a világ egyetlen pénisz-múzeuma is, van benne egértől bálnáig minden, még ember is. Habár szerintem ha nem tudod, hogy az ott mi, akkor nem jössz rá, mert annyi látszik, hogy egy szőrös húscafat lebeg, sárga lében.

Látnivalók:

Landmannalaugar. Ez egy ösvény, amin végig lehet menni és nézni milyen színeket produkál a természet. Keress rá, elég eszméletlenül néz ki.

Az Ísafjördhur körüli fjordokat már kétszer is hallottam nagyon dícsérni (francia túristától és izlandi lánytól).

Mývatn környéke. Rengeteg megkövült láva és úgy általában nagyon szép terület.

Szinte bárhova mész, a Gyűrűk Urában érezheted magad.

Vannak gleccsertúrák is, ha valakit az érdekel.

Bálnanézés. Azt hiszem kb. 10000 krónur 1 felnőtt jegy (jelenleg az izlandi korona kb. 2 Ft). Erről vegyes véleményeket hallottam, van aki dícséri, van aki szerint nem nagy szám. Tény, hogy nem garantált, hogy ívben fognak a hajó felett repülni a kék bálnák, lehet, hogy csak pár csukabálnát meg delfint lát az ember.

Mindenesetre ha mész, öltözz nagyon melegen, mert a tengeren hideg van.

Északi fény. Főleg télen. Szép.

Kaja:

A Skyr egy joghurt-szerűség, rengeteg ízben kapható és állítólag nagyon egészséges, erős leszel tőle. :)

A hákarl rothasztott cápahús, azoknak, akiknek fontos, hogy kipróbálják egy ország tradícionális ételeit.

Itt láthatsz hákarl evést 06:20-tól kezdődően:

[link]

Rúgbrauð: Ezt egy időben imádtam, rozskenyér, amit barna cukorral sütnek. (200-300 ISK, egy vekni, ami kb. fél kiló). Olyan mint egy sütemény, de kenyérként eszik, pl. reggelire vajjal.

Brennivín: Tradícionális alkoholos ital.

Nagyon népszerűek az édesgyökeres (ami a medvecukkor jellegzetes ízét adja) édességek.

Életminőség:

Nagyon jó. A minimálbér kb. 165000 ISK.

Közlekedés:

Buszjegyet már rég vettem, de azt hiszem Reykjavíkban egy jegy kb. 300 króna és ha kéred a buszsofőrtől azt a papírt, amit kinyomtat, mikor beobod a jegyet a plasztik-dobozba, azzal még kb. 1 óráig utazhatsz meg átszállhatsz.

Városok között a buszozás nem túl olcsó. Reykjavíkból Akureyribe pl. 8000 ISK az út.

Autóbérlés Húsavíkban 1 napra és 100 vagy 200 (nem emlékszem) km-re 17000 ISK a legolcsóbb kocsi esetében.

Vannak utak, amikre csak négykerék-meghajtású kocsival lehet menni. Egyébként az 1-es számú út körbemegy a sziget peremén, vannak akik azt csinálják, hogy azon végigmennek.

Pár dolog ára:

1 liter tej (Mú márka) kb. 150 ISK.

Sós mogyoró 300g, 400 ISK.

Fagyasztott zöldség 750 g - 300-400 ISK.

Mosópor 2 kg - 1000 ISK.

Elég drága minden, mert szinte mindent importálni kell hajóval vagy repülővel, meg ugya a bérek is magasak.

A legolcsóbb hely szerintem a Bónus üzletlánc.

Pár érdekesség:

Nem EU tag.

Nem használják a nyári időszámítást.

1989 óta legális a sör.

Most ezek jutottak eszembe, ha érdekel még konkrétan valami szívesen utánanézek.

2014. júl. 3. 21:10
 5/8 A kérdező kommentje:
Hasznosak voltak az infók, köszi / takk fyrir :)
2014. júl. 4. 00:32
 6/8 A kérdező kommentje:

Ma jöttem vissza Izlandról, nagyon szép volt :))

5 napos szervezett út utazási irodán keresztül, a déli országrészen.

Olyan volt, mint egy másik világ. Az északi fényt sajna nem sikerült elcsípni.

2014. okt. 13. 18:16
 7/8 anonim válasza:
100%

Én is voltam már kétszer,egyik alkalommal a Hotel Village-ban laktunk,a Flókagata 1. alatt,olcsó volt a hely és kulturált,ráadásul a központban van.

Minden nagyon szép volt,csak a pálinkát sajnos elvették a reptéren a vámosok. :D

2015. márc. 3. 19:50
 8/8 csimbile ***** válasza:
Ha nem akarsz depressziós lenni akkor ne gyere ide élni :) A legtöbb izlandi depressziós lesz :)
2015. nov. 11. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!