Hogyan marad fent a nap az űrben?
Húha, hát 5 évesnek azért bonyolult lehet ilyesmit elmagyarázni. Esetleg próbáld valahogy úgy, hogy azért nem esnek le, mert azok nem az égen vannak hanem nagyon-nagyon messze tőlünk, és pont azért is látszanak olyan picinek.
De amúgy passz, kis gyerkőcöknek még pont sosem magyaráztam ilyesmit :D
konkrét választ sajnos nem tudok adni, csak, hogy nagyjából milyen utat tennék meg a beszélgetés közben.
személy szerint igyekeznék a legrészletesebben válaszolni a mai ismereteknek megfelelően (egy 5 éves számára befogadható módon, példákkal, analógiákkal kifejtve), megdícsérném, hogy baromi jó a kérdés, felhoznék más érdekessékeget (pl. ha utazunk busszal/villamossal/autóval, akkor most állunk vagy megyünk?), aztán visszatérve a napra felhívnám a figyelmét arra, hogy más korokban és kultúrákban (amiket valószínűleg szintén el kellene magyarázni, hogy mik) mást gondoltak az égitestekről és általában a dolgokról. valamint, hogy amit először mondtam, az is csak egy nézőpont, lehet, hogyha valaki mást kérdez, mást és máshogy válaszol...
ha mondjuk kevesebb időm lenne rá, visszakérdeznék, hogy egyátalán mi az a világűr, és terelve a szót erről beszélnék vele pár mondatot, hátha evvel is elvan.
nem lenne egyszerű folyamat se neki, se nekem, de hát a világ sem egyszerű. :D
Én egyszerűbb szavakkal, de az igazságot mondanám: hogy mi mindannyian az Űrben vagyunk, nem csak a Nap, hanem sok-sok bolygó is, és nem esünk le, mert így most minden a helyén van. És mutatnék neki képeket a világűrről (nyilván rajzokra, ábrákra gondolok).
Később, ha érdekli, bele lehet menni a gravitációba, keringésbe, de nyilván nem ötéves korában - hacsak nem annyira érdeklődő, hogy feszegeti a dolgot. Akkor nyugodtan, ameddig csak érdekli.
Pl. én valami elmebeteg lehettem, mert három évesen voltam csillagászat-őrült, az óvodában is mindenkit ezzel szórakoztattam, úgyhogy nekem ez már akkor nem lett volna kielégítő magyarázat. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!