Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan marad fent a nap az űrben?

Hunyás Adrienn kérdése:

Hogyan marad fent a nap az űrben?

Figyelt kérdés
5 éves számára,hogy magyarázzuk meg,hogy a nap és a csillagok hogyan maradnak fent a világűrben?

2016. dec. 26. 18:46
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
4%
Sehogy. Folyamatosan zuhan és rántja magával a bolygókat is. https://www.youtube.com/watch?v=0jHsq36_NTU
2016. dec. 26. 18:55
 2/12 anonim ***** válasza:
39%
Csaknorisz feldobálta őket.
2016. dec. 26. 18:58
 3/12 anonim ***** válasza:
88%

Húha, hát 5 évesnek azért bonyolult lehet ilyesmit elmagyarázni. Esetleg próbáld valahogy úgy, hogy azért nem esnek le, mert azok nem az égen vannak hanem nagyon-nagyon messze tőlünk, és pont azért is látszanak olyan picinek.

De amúgy passz, kis gyerkőcöknek még pont sosem magyaráztam ilyesmit :D

2016. dec. 26. 19:06
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

konkrét választ sajnos nem tudok adni, csak, hogy nagyjából milyen utat tennék meg a beszélgetés közben.

személy szerint igyekeznék a legrészletesebben válaszolni a mai ismereteknek megfelelően (egy 5 éves számára befogadható módon, példákkal, analógiákkal kifejtve), megdícsérném, hogy baromi jó a kérdés, felhoznék más érdekessékeget (pl. ha utazunk busszal/villamossal/autóval, akkor most állunk vagy megyünk?), aztán visszatérve a napra felhívnám a figyelmét arra, hogy más korokban és kultúrákban (amiket valószínűleg szintén el kellene magyarázni, hogy mik) mást gondoltak az égitestekről és általában a dolgokról. valamint, hogy amit először mondtam, az is csak egy nézőpont, lehet, hogyha valaki mást kérdez, mást és máshogy válaszol...

ha mondjuk kevesebb időm lenne rá, visszakérdeznék, hogy egyátalán mi az a világűr, és terelve a szót erről beszélnék vele pár mondatot, hátha evvel is elvan.

nem lenne egyszerű folyamat se neki, se nekem, de hát a világ sem egyszerű. :D

2016. dec. 26. 19:23
 5/12 anonim ***** válasza:
51%
"Nem tudom. Kisfiam, meg kell értened, hogy egy felnőtt sem tud mindent."
2016. dec. 26. 19:27
 6/12 anonim ***** válasza:
42%
még a kérdést is át lehetne fogalmazni, mert este amikor már le ment a nap akkor nem feltétlenül 'fent' van, vagy ha a napon állnánk, és látnánk 'felettünk' a földet akkor nem a nap van 'fent'... :D :D
2016. dec. 26. 19:33
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Első. Nagyon tetszik a videó amit linkeltél, viszont a "zuhan" meghatározás szerintem nem igazán helyes, mert a világűrben nincs fent és lent. Maradjunk abban, hogy folyamatosan halad, ami viszont elképesztő, mert ez is igazolja a világűr végtelenségét. Felfoghatatlan számunkra. Sok sikert kérdező az elmagyarázáshoz. Én lehet megpróbálkoznék a tényekkel. Az én unokaöcsém is 4 évesen kérdezte meg először, hogy hogyan marad a repülő az égen, és elmondtuk úgy ahogy van, akkor csak nézett nagy szemekkel. Azóta repülőgép mániás lett, és 8 évesen lassan többet tud mint mi. Ki tudja, lehet az a kis 5 éves csillagász lesz. :-)
2016. dec. 26. 19:36
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen. A legnehezebb talán azt elmagyarázni, hogy az űrben nincs olyan hogy fenn, ill. lenn. De ha ezt meg tudja érteni, akkor maga a kérdés is okafogyottá válik.
2016. dec. 26. 19:37
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Én egyszerűbb szavakkal, de az igazságot mondanám: hogy mi mindannyian az Űrben vagyunk, nem csak a Nap, hanem sok-sok bolygó is, és nem esünk le, mert így most minden a helyén van. És mutatnék neki képeket a világűrről (nyilván rajzokra, ábrákra gondolok).

Később, ha érdekli, bele lehet menni a gravitációba, keringésbe, de nyilván nem ötéves korában - hacsak nem annyira érdeklődő, hogy feszegeti a dolgot. Akkor nyugodtan, ameddig csak érdekli.

Pl. én valami elmebeteg lehettem, mert három évesen voltam csillagászat-őrült, az óvodában is mindenkit ezzel szórakoztattam, úgyhogy nekem ez már akkor nem lett volna kielégítő magyarázat. :D

2016. dec. 26. 20:03
 10/12 anonim ***** válasza:
64%
Fogsz egy kötelet, a végére kötsz egy kisebb tárgyat, és megpörgeted a levegőben.
2016. dec. 26. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!