A fekete lyukak annak ellenére, hogy szükség képen
tartalmaznak szingularitást, valós objektumok?
AZ eseményhorizontot igen, valójában viszont egy zérus kiterjedésű objektum.
2010. jan. 19. 19:16
Lol az előbb írtam ponr egy kiba másik fekete lyukhoz:
A NASA Goddard Space Flight Center kutatóközpontja két munkatársának, Nikolai Shaposhnikovnak és Lev Titarchuknak sikerült azonosítania a legkisebb olyan fekete lyukat, ami egy nagytömegű csillag magjának összeomlása során keletkezett. Az objektum átmérője mindössze 24 km, tömege a Napénak 3,8-szerese, amivel nagyon megközelíti az elméletileg lehetséges alsó határt.
2010. jan. 19. 19:29
Kedves második én is olvastam a cikket ( [link]
Ellenben ez csak az eseményhorizont által megadott gömb átmérője, a fekete lyuk maga egy szingularitás, persze részének veszik még az ehorizontot, de az akréciós korongot is és néha a jet-eket is...
2010. jan. 19. 19:37
4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat. Ezekkel nagyjából tisztában voltam. A kérdés lényege abban áll, hogy a szingularitáson túl nézve, vajon az összetömörülő anyag pl rendelkezik e felszínnel? És itt nem az eseményhorizont felszínére gondolok, hiszen annak evidens hogy van. Maga a tér azon része, ahol a fekete lyuk "van" elképzelhető abban a formában, mint pl. egy neutroncsillag, annyi különbséggel, hogy természetesen sokkal sűrűbb és a fény nem tud megszökni a felszínéről? Tehát, nagyon leegyszerűsítve "bolygó szerű", vagy csak olyan elméleti fogalmaink vannak a lyukról, mint szingularitás, tömeg és eseményhorizont? Igazából ez érdekelne...
Ne higgy az elsőnek, nem 0 a kiterjedése. A szingularitásnak 0 a kiterjedése, de az anyagnak magának van. Nem kell 0 térfogatba összemennie, hogy az eseményhorizont létrejöjjön. De az eseményhorizont mögött nem tudom, érdemes-e térről beszélni (ami a térfogat, felszín és hasonló fogalmakhoz szerintem nem ártana).
2010. jan. 19. 21:49
Nem, bizonyosnak tűnik, hogy az eseményhorizonton belül nincs bármilyen általunk ismert "formájú" objektum.
Szerintem ebben a linkben jó leírást taláhatsz arról milyen lehet "belül".
[link]
2010. jan. 19. 21:56
Akkor beszéljetek róla, ha tudtok is valamit! Zérus pontba húzódik az anyag!
"Fekete lyuk keletkezik akkor, ha egy véges tömeg a gravitációs összeomlásnak nevezett folyamat során egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül össze. Ekkor az anyag összehúzódását okozó gravitációs erő minden más anyagi erőnél nagyobb lesz, s az anyag egyetlen pontba húzódik össze. Ebben a pontban bizonyos fizikai mennyiségek (sűrűség, téridő-görbület) végtelenné válnak (lásd: Gravitációs szingularitás)"
1 pont az 0 dimenzió!
A van egy lufink. tele pöttyözzük szabályosan minden pötty egyforma távolságra van egymástól. Ha ezt a lufit felfújjuk, vagy lentebb eresztjük, minden ponthoz ugyanúgy rendelhetünk egy pontot minden esetben, ami gyakorlatilag megegyező. Ellenben ha a lufit olyan picire eresztjük, hogy csak egy pont lesz, akkor minden pont 1 ponton lesz, így 1 ponthoz végtelen másik pont rendelhető, ez a szingularitás képletesen!
2010. jan. 19. 22:08
A szingularitás igen, az egy pont. De mi a fekete lyukról beszéltünk. Aminek igenis van kiterjedése, ha másért nem azért, mert az időtorzulás miatt a szingularitáshoz közeli anyag nagyon lassan zuhan, gyakorlatilag áll a mi megfigyelésünk szerint.
2010. jan. 19. 22:39
A fekete lyukban az anyag garvitációs szingularitásba zuhan.... Forgó és álló fekete lyukaknál másféle (pont és gyűrű szingularitás/utóbbi jóval bonyolultabb/) de a lényeg ugyanaz.
2010. jan. 19. 22:46
10/11 A kérdező kommentje:
Megint csak köszönöm a válaszokat. A szingularitást, ha egészen pontosan nem is értem, de elfogadom. Lehet, hogy agymenés, de szeretek gondolkodni: ha szükségképpen kapunk szingularitást minden fekete lyuknál, aminek paraméteri a tömegen és a perdületen kívül teljesen elvesznek, akkor mi alapján nagyobb egyik fekete lyuk a másiknál? Leszámítva természetesen a tömeget, hiszen az nem veszik el. Máshogyan fogalmazva egy szingularitásban miért nem veszik el a tömeg? Hiszen végtelenül görbül a tér (talán az idő is), hogyan beszélhetünk ilyen körülmények között valós, általunk mért tömegről? És itt kanyarodok vissza az eredeti probléma felvetésére, hogy (az esemény horizontot leszámítva) van e a fekete lyuknak felszíne, vagyis valós objektum e avagy sem? - Laikusként kérdezem, elnézést a white fülűektől, ha nagyon nagy ökörséget írtam le, de az Ő álláspontjuk is nagyon érdekelne...
Kapcsolódó kérdések: