Miért nem nő a szőrzetünk tovább egy fix ponton túl?
A hajszálak nem nőnek a végtelenségig. A szőrtüszők működésének három fázisa van (lásd a linket), amiből csak az elsőben növekszik a haj, a második szakaszban megáll a növekedés, a harmadikban pedig kihull a hajszál és új szál növekedése kezdődik.
Az, hogy a haj (vagy a szőr) milyen hosszúra nő meg attól függ, hogy az első (anagén) szakasz milyen hosszú, és hogy milyen gyorsan nő a haj ebben a szakaszban.
Van szőrtüsző, ami folyamatosan növekszik. Csakhogy bizonyos hosszúság után a vége folyamatosan letöredezik. Te ezt úgy veszed észre, hogy "nem nő", holott növekszik, csak nem lesz hosszabb. Amikor levágod a végét, akkor pont a töredezett, elhasználódott véget vágod le, tehát egy idő eltelik, mire újra elkezd töredezni a vége.
és van tüsző, ami nő egy ideig, majd a szál kihullik, és újra el kezd nőni, pl a haj esetében - itt egyszerűen túl nagy a szám, hogy figyeld a növekedést, de a töredezés itt is közre játszik :)
Sir Butcher, én ahol utánanéztem, azt találtam, a szőrre általában ciklikus növekedés jellemző. Például:
Persze nem biztos, hogy ez minden esetben igaz (és az általad javasolt másik válasz is logikus), de alá s tudnád ezt valamilyen forrással támasztani (tényleg érdekelne, hogy vannak -e ilyen szőrtüszők is)? Én (igaz, elég rövid utánajárással) nem találtam ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!