Hogyan működik a hőmérő? (bocsánat ha rossz helyre írtam a kérdést)
A folyadékos (alkoholos, higanyos) hőmérők működési elve a folyadékok hőtágulásán alapszik. Bár a folyadékot tartalmazó üvegtartály térfogata is változik a hőmérséklet-változás során, a benne levő folyadék térfogata lényegesen nagyobb mértékben változik meg.
A hőmérőn a jelzőskálát (a fokokat) két speciális alappont között egyenletes beosztással készítik. A legismertebb, legelterjedtebb hőmérő nálunk az alkoholos hőmérő (például a szobahőmérő). Az alkohol egy tágulási tartályban helyezkedik el, melyhez hajszálvékony üvegcső (kapilláris) csatlakozik, melyben az alkohol annál magasabbra emelkedik, minél melegebb lesz. Ugyanilyen elv alapján működik a higanyos hőmérő is, amelynek azonban más a mérési tartománya.
A Celsius-skála szerint működő hőmérőkön (függetlenül attól, hogy alkoholt vagy higanyt használnak benne) a két alappont a víz fagyási (0°C) és forrási (100°C) hőmérséklete normál légnyomás mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!