Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől kék az óceánok vize?

Mitől kék az óceánok vize?

Figyelt kérdés
Ugye kék színűnek látszik nagy magasságból,és mivel a légkör visszaveri ezt a kék színt,ezért látszik kéknek a Föld is.De mitől is kék valójában a víz?Mert ha veszünk egy pohár tengervizet,az nem lesz kék..És az óceánok,tengerek alja sem kék..
2009. szept. 3. 21:50
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
A légkör színe tükröződik benne. Nem a légkör veri vissza a víz színét, hanem a víz veri vissza a légkör színét szerintem.
2009. szept. 3. 22:06
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Kedves első válaszoló, nálunk ezért a válaszért kirúgtak egy embert biofizika vizsgáról. :) Amúgy tény, hogy fellép reflexió, azonban ez jelentősen kisebb mértékű, mint a nagy víztömeg abszorpciója a nagy hullámhosszú (első sorban a "piros" színnek megfelelő hullámhosszok + mikrohullámok) sugárzástartományban. Innen meg a komplementaritás elvének megfelelően érzékeljük "kék"-nek a tiszta vizet.
2009. szept. 3. 23:06
 3/9 anonim ***** válasza:
50%
Bocsi, sajna eddig még kimaradt a biofizika az életemből, csupán józan paraszti eszemre támaszkodhattam, és úgy tűnik, ilyen esetben ez kevésnek bizonyul. (első voltam) De most már érzem a biofizika súlyos hiányát magamnál, elsősorban abból, hogy azt sem értem, hogy mit írtál (második válaszoló), túl "tudományosan" van, szóval sajnos nem elég, hogy tudatlan voltam, még okosabb sem lettem.
2009. szept. 3. 23:14
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Annyit írt, hogy a tengervíz elnyeli a vöröses végét a látható spektrumnak(szivárványnak), ezért, mivel azok a színeket elnyeli, a maradékot visszaveri, és ez a maradék a spektrum kékes vége. Mivel kékes színeket ver vissza, ezért látod kékesnek. Konyhanyelven :)
2009. szept. 4. 01:35
 5/9 anonim ***** válasza:
90%

Kedves első és második... két különböző dologról beszéltek :)

A tenger/óceán parton álldogállva, valóban elég nagy részben azért látjuk kéknek a vizet, mert visszaveri az ég kékjét.

Ugyanis a víz közel tükrös visszaverő (ellentétben a legtöbb földi felszínnel), ennek következtében a parton állva elsősorban tükröződést látunk.

De reflektancia méréseket nyilván nem így végeznek, és biofizikán gondolom azt tanítják (hisz ezt befolyásolják pl a fitoplanktonok, amik elnyelik a kék színt)

Mindettől függetlenül a kérdésre konkrétan szerintem is a második adta meg a jó választ, mivel nagy magasságokban (és pl műholdas megfigyeléseknél) valóban a tükröződés elhanyagolható (és nem is olyan kék a víz, mint a partról :) )

2009. szept. 4. 08:01
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
De tegyük hozzá, hogy a légkör nem veri vissza a tenger kékjét, szóval az első erre próbált rámutatni a kérdéssel kapcsolatban :)
2009. szept. 4. 09:15
 7/9 A kérdező kommentje:
Na most aztán végképp nem értem!!Akkor az ég veri vissza az óceánok kék színét,vagy az óceánok verik vissza az ég kék színét?Ha az óceánok verik vissza az ég kék színét,akkor miért sötétebb az óceánok színe,mint az égé?Mert az eget világoskéknek,az óceánokat sötétebb kéknek látom.És mindenkit megkérek,hogy ne itt tartsatok fizika,meg kémiaórát,köznyelven írjatok.Aki így nem tud,az ne írjon semmit.Köszi!
2009. szept. 5. 15:53
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Fizika nélkül nem nagyon lehet megmagyarázni, de érthetően megpróbálom.

Egyrészt az ég nem veri vissza az óceánok vizét, ez abszolut "butaság".

Most jön a "bonyolultabb" része:

A víz színe alapvetően kék (erről írt a második). A víz nem teljesen átlátszó, hanem kicsit elnyeli a fényt. Egy pohár víz nagyon kevés, így kevés fényt tud elnyelni, ezért teljesen átlátszónak tűnik. Viszont minél több vízen próbálsz meg átnézni annál több fény tud elnyelődni benne. Namost a víz azért kék, mert a kék fényt (azaz a fénynek ezt a hullámhossz tartományát) kevésbé nyeli el...

Azaz nagyobb vízmennyiségben csak a kék fény megy át, a piros, a zöld, meg a többi nem. (Ugyebár a "fehér fény" mindenféle hullámhosszt tartalmaz, tehát van benne minden szín).

Tehát a tengerek óceánok azért sötétkékek, mert olyan nagy mennyiségű víz már sok fényt elnyel, csak egy kis kék tud átmenni (és visszaverődni róla).

Végül még egy ettől független dolog:

A víznek van egy "tükröző" tulajdonsága: Tudod, ha belenézel a pocsolyába, akkor látod magad. Így az ég kékjét is visszatükrözi, például, ha az óceánparton állsz az sokkal világosabb, mint nagy magasságokból, ez azért van, mert ott nagyrészt azért kék, mert visszatükrözi az ég világosabb kékjét.

Nos nagyjából ennyi, bocs ha túl hosszú lett.

2009. szept. 6. 09:11
 9/9 Modal válasza:
34%
Megkérdeztem Dávidot, és ő azt felelte, mert beleszart egy tintahal.
2011. szept. 25. 17:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!