Feltaláltam az Örökmozgót?!
Kössünk össze két nehéz golyót egy nagyon hosszú merev rúddal, és forgassuk meg az egészet a rúd középpontja körül nagyon gyorsan.
A gravitáció fénysebességgel terjed. Tehát amikor a két fekete gömb az ábra szerinti helyzetben van, akkor ők még úgy látják egymást, mintha a kék helyzetben lennének (mert még csak annak az állapotnak a fénye és gravitációja ért el hozzájuk). Akkor viszont a gravitációs erő nem a valódi helyzetük felé húzza egymást, hanem a korábbi (kék) gömbök irányába. Akkor viszont ez egy forgatónyomatékot jelent (piros nyilak), ami folyamatosan gyorsítja az egész rendszert a végtelenségig! Tényleg működhet?
Én nem beszéltem fénysebességhez közeli sebességű forgásról, és a fényév hosszú rudat egy ehhez a problémához közvetve kapcsolódó személtető példaként hoztam fel. Tényleg ennyire félreérthető, amit az előbb írtam?
"A működésnek tehát nem ezek a feltételei, hanem az, hogy a gravitáció véges sebességgel terjed."
Azt próbáltam elmagyarázni, hogy a működésnek éppen ez az egyik elvi akadálya is. Hiába megy arráb az egyik súly, a másik nem 0 idő elteltével követi, azaz nem csak egymás gravitációs terét látják késve, a tényleges helyzetük is késik. (Lehet az rövid is felőlem, csak akkor a hatás is kevésbé érzékelhető.)
Azt mondom, hogy nem működhet, mert nem találsz merev rudat hozzá, és azért nem találsz merev rudat hozzá, mert az elvileg lehetetlen, és erre írtam indoklást is.
Utolsó: igazad van, félreértettelek, valóban a merev rúd hiánya is probléma, de akkor akár az egyidejűség is, mert így már nehéz megmondani, hogy tényleg hol van a két test egy adott pillanatban, illetve létezik-e egyáltalán adott pillanat.
Sajtoskifli: köszi a linket, ez tényleg részletesen leírja a dolgot.
Na, rájöttem, ott a hiba a rajzban, hogy az "egyenesség" is relatív, ami a rajzodon van, az a nyugvó rendszer egyenese, de a golyókat összekötő gumikötél is forog, tehát nem úgy egyenes. Nyugvó rendszerből nézve a forgó rendszer egyenese S betű-szerűség.
(Középről indított két szétrepülő fotonnal legegyszerűbb belátni.) Ez a fény útja a két golyó között, ez a legrövidebb út, tehát a gumikötél számára ez a (oldalirányban) feszültségmentes , azaz egyenes helyzet. Ha az egyik gömbről belenézünk a gumikötélbe, mint asztalosmester a deszkába, akkor azt látjuk, hogy nyílegyenesen halad a másik felé. Kívülről meg azt látjuk, hogy S alakú. A Lorentz-transzformációt kiterjedt testekre alkalmazva nem csak rövidülést, hanem elfordulást is látunk, a kívülről nézve változó sebességgel mozgó gumikötél S torzulása innen levezethető (gondolom, nem próbáltam)
Tovább ragozva: a gravitációs erő is egyenes, azaz a fénysugár mentén terjed. Ez az, ami (külső, nem forgó rendszerből nézve) S alakú. Tehát a felvetéssel szemben a "retardált" gravitációs erő nem gyorsítja, hanem lassítja a forgást. Összhangban azzal, hogy a tömegközéppontjuk körül keringő tömegek a gravitációs hullámok kibocsátása révén energiát veszítenek.
Amit még nem értek, hogy ha a gravitáción kívül a példabeli gumiszalag is összeköti a két tömeget, akkor annak az erőnek is van fékező komponense, azzal az energiával mi lesz?
Feltehetően az, hogy ilyenkor a forgás gyorsabb, (vagy különben nem feszül a kötél...) így a gravitációs hullámkeltéssel is több energia távozik.
kedves fiam :D a gravitáció lefelé hat, szóval bármivel kened le mégha nyalogatod is közbe súrlódik... + a levegő!!!!!!.... :)
vákumban lehetséges az örökmozgó, bármit is mond bárki de a légkörben nem ;) legyen az elektromos vagy bár milyen
Kedves 21:47-es!
Mi az, hogy lefelé? A Jupiter gravitációja a Földre felfelé vagy lefelé hat szerinted.
Az addig stimmel, hogy Newton tehetetlenségi törvénye értelmében minden test megőrzi egyenes vonalú egyenletes mozgását, amíg erő nem hat rá, és így örökké mozog. Csak sajnos a fizikában - meg a köznyelvben is - örökmozgó alatt olyan eszközt értünk, amiből energiát tudunk nyerni úgy, hogy ő nem vesz el energiát a környezetétől. Ilyen márpedig nincs.
de van :) csak még nemlehet hasznositani. nemcsak ez az emberke foglalkozik vele ;)
amugy könnyebb örökmozgót épiteni mint hinnétek :)
az enyémet "megpöcköltem" és ment 3 év 6 hónapot (lehet h a tesóm babrálta és azért állt le...nemtudom) még nem irom le csakha tökéletesitettem :) az egész mechanikus de elektromos áramot állit elő :) amugy hallottam valami olyan mechanikus szerkezetről... valami nagy óra, valami város közepén (jól elmagyaráztam :D ) hogy elméletileg 10.000évig fog járni pontosan. nememléxek hogy működik de tény, hogy az már halad az örökmozgó felé.
az előző vagyok, gondolkodtam :)
ez több okból se lehetséges
1., hogy pörögjön ahhoz eneggia kell
2., ha fényebességről beszélsz, eleve bukta mert a surlódástól melegszenek a dolgok :)
3., szétolvadna, mégha csak egy kicsit is a rezonancia tönkreteszi
4., " ami folyamatosan gyorsítja az egész rendszert a végtelenségig!" a végtelen kicsit tág fogalom. ilyen nincs egyszer a levegő surlódása mindent megállit, ha közben ég is.
5., valahogy be kell inditani
6., ha működne is 1.000.000 forintba hogy kisújjal megállitanám az "örökmozgód":)
7., túl nagy méretben meg nem működne :) akkora nyomatékkal, mégha kiegyensúlyozott is a rendszer az csak 2 golyó, tehát...
8., minél nehezebb a gömb és minél gyorsabban forog annál gyorsabb. de ez a 2 nemnagyonszokott megférni egymás melett :) (nehéz, gyors)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!