Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miből van az anyag? Mi építi...

Miből van az anyag? Mi építi fel? Mi jeleníti meg?

Figyelt kérdés
remélem érthető a kérdés...röviden annyi, hogy valójában mi az anyag?
2010. nov. 26. 10:05
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
Hány éves vagy ?
2010. nov. 26. 10:24
 2/26 A kérdező kommentje:

igazából nem az atomokra vagyok kíváncsi, vagy kvarkokra, és kvantumfizikára, mert azok még mindig anyagok, csak a különböző műszereknek különböző módon jelennek meg...a kérdésem arra irányul, hogy komplettül az anyag miből van, és mi jeleníti meg. vagyis mi az anyag igazából?

különben negyed évszázados vagyok, bár nem tudom mennyire fontos ez. :)

2010. nov. 26. 10:31
 3/26 anonim ***** válasza:
68%

Mert egy tíz év körüli gyereknek nem ezt linkeltem volna:

[link]

Érdekes, és szerintem meggyőző magyarázat...

maci

2010. nov. 26. 10:40
 4/26 anonim ***** válasza:
81%
Ha azt a tényt végiggondolod, hogy egy kvark százszor nagyobb tömegű, mint egy proton, és három ilyen kvarkból áll össze egy proton, akkor számodra is nyílvánvalóvá válik, hogy nincs éles határ az anyag és a nem anyag között. Színtiszta energiából tömeg lesz és fordítva.
2010. nov. 26. 11:17
 5/26 anonim ***** válasza:
56%

"kvark százszor nagyobb tömegű, mint egy proton, és három ilyen kvarkból áll össze egy proton"

Wtf?

1kvark nehezebb mint 3 kvark?

Nyelvtani pontatlanság/hiba, vagy ez tényleg így van? Nagyon nem értek hozzá, csak ez feltűnt, elmagyaráznád?

2010. nov. 26. 14:26
 6/26 anonim ***** válasza:
100%
utolsó: tömegdefektus miatt
2010. nov. 26. 18:35
 7/26 anonim ***** válasza:
76%
Utolsóelőtti: igen, egy szabad kvark (amit még tudósok nem nagyon láttak, legfeljebb részecskegyorsítóban, de lehet még ott sem) százszor nehezebb, mint három kvark összezárva. Amikor a három kvark összezáródik, 299 protontömegnyi energiát leadnak/ekkora energiával összekötődnek, modellfüggően, és emiatt ennyi energiába kerül szétugrasztani őket, amikoris felveszik ezt az energiát. Tehát három kvark az 3x olyan nehéz, mint 1, de ha egymás mellé rakod őket és protonná válnak, akkor már nem.
2010. nov. 26. 18:49
 8/26 A kérdező kommentje:

Maci.

Nagyon érdekes műsor volt, láttam már egy hasonlót a húrelméletről, de ezeket lehet hullámként tekinteni? vagyis a húr az végül is hullám? Mert láttam olyan kísérletet, ahol az anyag(elektron) hullámként reagált...egy másiknál részecskeként. Az anyag akkor valójában rezgő hullámok "tömege"? A kérdés, hogy ezeket mi rezegteti? Egy másik válaszoló(11:17) említette, hogy színtiszta energia...de mi akkor ez az energia? és hol van? az oké, hogy a megjelenési formáit "észleljük", de magát a tiszta energiát nem. az lenne az, amiből az anyag van igazából?

egyébként ezzel a húrelmélet dologgal kapcsolatban, hogy most rosszul értelmeztem, de a mi terünk felcsavarodva adják ez az elmélet szerint az extra-dimenziókat? vagy úgy van, hogy az extra dimenziók magasabb számon rezegnek, és azok maguk jelenítik meg a mi világunkat?

köszi egyébként a válaszokat

2010. nov. 26. 19:16
 9/26 anonim ***** válasza:
34%
Valójában az elekromágneses kölcsönhatás miatt érzékeljük így az egészet. Vannak stabil részecskék azok sok kapcsolat után alkotnak stabil testeket és ez lett a vége.
2010. nov. 26. 21:15
 10/26 anonim ***** válasza:
69%

19:16

"Nagyon érdekes műsor volt, láttam már egy hasonlót a húrelméletről, de ezeket lehet hullámként tekinteni?"

A húr az egy húr. Ha hullám lenne, hullámelmélet lenne az elmélet neve és nem húrelmélet.

"láttam olyan kísérletet, ahol az anyag(elektron) hullámként reagált...egy másiknál részecskeként."

Tulajdonképpen nem igazán részecskeKÉNT és hullámKÉNT, mivel az elektron nem részecske és nem hullám, hanem elektron, ami bizonyos kísérletekben hullámtulajdonságokat, bizonyos kísérletekben részecsketulajdonságokat mutat.

Próbáld meg NEM ELKÉPZELNI ezeket a dolgokat, hanem fogalmilag próbáld megérteni, és akkor érteni fogod.

"Az anyag akkor valójában rezgő hullámok "tömege"?"

Mire vagy kíváncsi? Anyag a levegő, amit beszívsz, anyag az alma, amit eszel, anyagból van a tested. Ez mikroszinten mindenféle további tulajdonságokat mutat. Közepes méretekben az anyag színes, szagos, hangos valami, galaktikus méretekben mondjuk csillag és tejútrendszer, mikroméretekben részecske/hullám, meg húr, meg mittudoménmi. Ez az anyag.

"A kérdés, hogy ezeket mi rezegteti?"

Semminek nem kell rezegtetni. "Rezegnek" és kész.

"színtiszta energia...de mi akkor ez az energia?"

Az energia alapfogalom, akárcsak az anyag. Bizonyos szempontból ezek ekvivalensek, pl. "átalakulhatnak" egymásba.

"és hol van? az oké, hogy a megjelenési formáit "észleljük", de magát a tiszta energiát nem"

A természettudományok arról szólnak, hogy kísérleteket végzünk, amelyek során az anyag így és így viselkedik. Ezek a viselkedések (a méréseink eredményei) az anyag "tulajdonságai". Ennél közelebbit definíció szerint nem tudhatunk az anyagról (meg semmiről). Amit tudunk, az egy zsák mérési eredmény.

Nehogy azt hidd, hogy az almáspitével vagy a focilabdával közelebbi viszonyban vagy, mint a kvarkokkal és a szuperhúrokkal. Ugyanis az almáspite létezéséről is csak műszeres megfigyelés útján tudsz. Itt a műszer a nyelv, az orr, a száj, a szem stb. A kvarkoknál meg mondjuk a részecskegyorsító detektora.

2010. nov. 28. 06:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!