Mi a relativitáselmélet lényege?
hogy minden relatív, vagy is mindig az a lényeg milyen szemszögböl nßezel valamit.
vagy is lehet azt mondani hogy ami neked jó az lehet valakinek rossz.
pl egy háború is relatív. az egyik országnak jó a másiknak nem. minden relatív .
Az előző hozzászóló nagy igazságot írt - csak éppen köze nincs a relativitás törvényéhez.
Utóbbi azt mondja, hogy NINCSEN abszolút idő és sebesség. Az idő mindig helyi: tehát CSAK ott érvényes, ahol te vagy - a sebességnél pedig mindig meg kell mondani, hogy mihez képest? Vagyis, ha kijelölsz egy pontot, akkor ahhoz képest mozogsz valahogy.
Azt nem tudod megmondani, hogy az a pont (önmagában) hogyan mozog.
Természetesen az egyes testek ideje és sebessége átszámolható egymásba (tehát nincsen káosz - ahogy sokan tévesen értelmezik ezt a törvényt).
Ez eléggé érthetően van leírva, de hosszú lenne bemásolni:
Ajánlom egyfelől Einstein saját kis könyvecskéjét (nagyon jó stílusú, érthető könyv), másrészt ezt a pontos és hasznos cikket:
"ha mondjuk valakinek lelassul az ideje, mások idejét gyorsabbnak látja"
Mármint: LASSABBNAK látja. A sajátja látszólag marad változatlan.
EZÉRT relatív, különben abszolút lenne.
Igen, ezt írtad le, de rosszul.
Ez lenne az abszolút idő.
Mindenki mást úgy fogsz látni, mintha 1 másodpercük 10 másodpercig tartana, ÉS MINDENKI MÁS ugyanezt fogja látni rólad: mintha a te egy másodperced 10 másodpercig tartana.
EZ a relativitás: mivel egyikőtök se fogja tudni megmondani, hogy melyikőtök lassult le.
Nem, a relativitás csak annyit jelent, hogy mindenki saját magát normálisnak látja, a másikat máshogy.
Gondolj bele, hogy egy órát tartunk a kezünkben. Ha én lelassulok, akkor szerinted mindketten lassabbnak látjuk a másikat. Tehát én azt látom, hogy amíg az én órám 10 másodpercet tesz meg, addig a tiéd csak 1et. (most ne leverjük ide a fénysebességet, lassulva is egy szempillanpás alatt ideér), de mivel te is engem lassabbnak látsz, ezért ha az én órám 1 másodpercet tesz meg, addig a te órád 10et, de amíg a te órád 10et tesz meg, addig az enyém százat. Most amíg a te órád 10et tesz meg, az enyém 1et, vagy 100at?
Ez egy paradoxon. Tehát nem lehetséges, amit te írtál.
Viszont, a "ha én lelassulok, akkor téged gyorsnak látlak" dolog működik. Ha az én órám 1 másodpercet tesz meg, akkor azt látom, hogy a tied 10et. És ha a te órád 10et tesz meg, akkor az enyém 1et, mert lassab vagyok.
Képzeld el ezt kép autóval. Álltalában mindketten egy sebességgel haladnak. De ha az egyik lelassul, a másikat gyorsabnak látja, a másik ami nem változott, a másikat látja lassabbnak. Ha meg a másik autó gyorosul fel, akkor a másikat lassabbnak látja, a másik meg őt gyorsabbnak.
Az, hogy relatív, azt jelenti, hogy nem tudják megállapítani, hogy melyikük gyorsul, vagy lassul, mert igazából nincs abszolút, csak a magunk relatív sebességéhez mérjük a másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!