Elutazott vagy el van utazva? Nem tudom melyik a helyes. Én a másodikat mondanám. Vagy mindkettő?
Ha lefekszel azt mondod, le vagy feküdve?
De ha a madár letojt akkor nyugodtan mondhatod, hogy le vagy sz..rva.
Meg ebben az esetben is helyes:
☺ - Uram mustáros a nyakkendője!
- Le van sz..va.
-Ja, azt hittem mustár. ☺
Az elutazott a helyes.
Az el van utazva elég csúnya, germanizmus. Mi nem használunk szenvedő szerkezetet.
Megjegyezném, hogy aktív cselekvő igékre a germán nyelvek többsége SEM használ szenvedő szerkezetet, szóval ez inkább "magyar szlengizmus".
Egyértelműen az első a jó.
(Ettől persze hogy az MTA elhallgatja még létezik a köznyelvben a valamilyen befejezett állapotban lévő dolgok jellemzésére, de nem szép.)
Nem tudom mi az a germanizmus, de amit kérdezel ég és föld. Két különböző szerkezetről van szó, nem ugyanazt jelentik.
Az elutazott egyszerű múlt idő, az el van utazva, pedig egy szenvedő szerkezet. Magyarban szenvedő szerkezet nem igen van, ettől függetlenül nyelvtanilag helyes. Ha szépen akarsz beszélni, mindenképp az elutazottat mondod.
Pedig az "el van", "meg van", "fel van" a mindennapi és az irodalmi magyar nyelvben is régóta él. Csak tudni kell mikor használható.
"Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva" (közismert népdal)
"Hol van Iluska, hol?” felelt a menyecske,
„Szegény Jancsi bácsi!... hát el van temetve.” (Petőfi - János vitéz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!