köszi
én is így gondoltam, csak egy filmben hallottam ezt a "gödört" verziót és kicsit furcsálltam
Érzésre én is az elsőt mondanám, ill. azt is használom, ahogy a környezetemben mindenki más is. De eszerint mindkét változat helyes:
Gondolom, az ország egyes vidékein a második változat terjedt el, hasonlóan a "motort" - "motrot" szópárhoz.
Drága Bertám!
Köszönöm, hogy rámutattál az MTA-oldalnak erre a gyengeségére is (vagy legalábbis hogy segítettél nekem rámutatni :-)...
Ugyanis "csak a vak nem látja" (:-), hogy itt arról van szó, hogy szegény suggest# oldal nemigen tudja egy tárgyraggal ellátott szóról, hogy az tényleg jó-e úgy, avagy rendhagyó volna, csak mi bután ragoztuk. Vö.: lót, kőt, hót, csokort, pokolt, bokort, gyomort, kehelyt, pehelyt, tetűt, takonyt, szént, télt, nyárt, szájt (szerintem nem a site-ra gondolva fogadja el :-), májt (ezt sem a might-ra gondolva... :-), hájt, olajt, vállt, stb. stb. stb. ... (Igyekeztem sok példát találni, mert lehet köztük "határeset", de ilyen mennyiségben talán meggyőző, hogy valami nem kóser. :-)
Az automata "dicséretére" legyen mondva, hogy azért van, amit mégis észrevesz: az évet, révet elfogadja (oké), de a névet már kiszúrja (hurrá).
Érdekes módon a többes szám jelére ez már nem igaz, nem tetszik neki sem a lók, sem a kők, sem a bokorok stb.
"Drága Bertám!"
Drága Bertám??? :O :O :O
Úgy tűnik, új fejezet kezdődik a kapcsolatunkban... :DDD
"Köszönöm, hogy rámutattál az MTA-oldalnak erre a gyengeségére is (vagy legalábbis hogy segítettél nekem rámutatni :-)..."
Nincs mit, igazán nagyon szívesen, legyen szerencsénk máskor is, ugyan már, semmiség stb. :D
De lehet, hogy ez nem az oldal gyengesége, mert ugyebár a szótárak sem tartalmazzák a ragozott alakokat; ebből pedig az következik, hogy az enyém, mert erre nem gondoltam. Ez van. :)
[Hm, ez a leleplezés eléggé etikátlan húzás szerintem... Ezer szerencse, hogy én csak szórákozásból inkognitóskodom, valójában nincs vele komoly, valódi rejtőzködő célom, úgyhogy nem hisztizek miatta (ennél jobban). :-) ]
Rátérve a rámutatásaim miatti zokonvevésre (amit kiérzek a hozzászólásodból):
Több okból is "kénytelen" vagyok rámutatni ezekre a hibákra:
1. Jómagam nemigen használom a portálotokat (csak "katasztrófaturista" vagyok – írhatnám, de ez nem lenne valami barátságos benyögés :-))). Viszont szoktam olvasni, hogy a GYK-n az egymásnak írt válaszokba időnként belinkelik az emberek az MTA-t. Ilyenkor ránézek az oldalatokra, és _szinte_mindig_(!) kiderül valami hiba is (akár a magyarázatokban, akár a működésben). Ezekre "muszáj" rámutatnom az adott válaszok esetén, mert különben a butaság maradna meg, az pedig fájna nekem. :-)
2. A rendszerszintű hibákra is "muszáj" rámutatnom hasonló okból (az előző esetben inkább "halat adok", itt meg inkább "halászni tanítok"): vagyis fontos, hogy a kedves felhasználók tudják, hogy az MTA-oldal – különösen a „Külön vagy egybe?” eszköz – nem mindenható, véletlenül se fogadjanak el egy "csupasz választ" fenntartások nélkül (vagyis a magyarázat elolvasása nélkül). Azt is tudni kell ésszel használni, mint a Google-t vagy az internetet úgy általában.
Ahogy én látom, korábban volt egy egyértelmű(?) hierarchia: a "csúcsszerv" az MTA(=AkH), alatta az OH (+a róla szóló, korántsem teljes hibagyűjtemény(ek)*), és aztán ezek alapján a többiek, különböző "irányokban", különböző stílussal – különböző gyengeségekkel: e-nyelv.hu, nyest.hu, magyarhelyesiras.hu stb. ("legalul" pedig a magamfajta önjelölt okostojások, akik egymásnak adnak tanácsot (otthon, munkahelyen, neten) a fentiek alapján.
Na, ezen a hierarchián léket ütött az automatizált tanácsadás, mert azt is "MTA"-nak hívják, amelyről azt hisszük/hittük, hogy a tutira-jó-és-egyetlen-fő-fő-hivatalos forrás, és ehhez képest nemhogy "vannak benne hibák", hanem a nehezebb kérdéseket illetően majdhogynem "ontja" azokat... :-( [Az MTA-tanácsadás archívumát is az OH alá, a "többiek" szintjére idesorolnám, az sem makulátlan, sőt...]
Ezért újra és újra szólnom "kell" az embereknek (az ő érdekükben), hogy na, azért csak olvassák el, hogy mi van odaírva a helyesiras.mta.hu megfejtéséhez, nem biztos, hogy olyan nagy okosság az... (Sajnos egyrészt eleve meg sem nézik a magyarázatot (hiszen "minek?"), másrészt ha el is olvassák, nem mindig látszik rajta egyértelműen, hogy gond van vele; a kerékpármegőrző esetén speciel még viszonylag egyszerű volna ellenőrizni, hiszen oda van írva a szótagszámlálási szabály ("...ha a szótagszám meghaladja a hatot..."), úgyhogy már csak meg kéne tudni számlálni – de hát ki gondolná, hogy a gép nem képes rá?...)
Na szóval ezért próbálom osztani az eszet. :-)
A fentiekben valóban "egy fokkal élesebben" fogalmaztam, mint a magánlevelezésünkben, de remélem, hogy azért általában számodra is látható az "építő kritikám" jó szándéka... :-) Ha az itteni megfogalmazásból nem is tűnik úgy, akkor legalább abból, hogy az itt (és máshol) megtalált hibákat rendre "rátok is öntöm" visszajelzésként (időnként némi háttérmunkával is alátámasztva).
Ha igazán ekézős-rugdosós-alázós lennék – amolyan nyest.hu módra –, akkor biztos arra is találhatnék valami alkalmas terepet... :-)
Úgyhogy visszatérve az eredeti "köszi"-re: Szívesen, hogy nem nektek kell mindegyikre nyilvánosan reagálni, hanem helyettetek építgetem az "erratát"... :-) Csak remélni tudom, hogy kevesebb kárt okozok vele, mint hasznot. Bocs, ha ezek aránya csak lassan közelíti a kívánt szintet (=0).
Üdvözlettel:
BM, a nagy jótevő :-))
* Jelzem, mára jóváhagyódott a kerékpármegőrző és a kerékpároscipő a Wikiben, ismét jobbá tettük a világot. :-)
Bocs, eszem ágában nem volt "leleplezni" téged, szerintem egy keresztnév nem is informatív, de majd aláírom én is az enyémet, hogy kvittek legyünk.
Egyáltalán nem volt szándékomban személyeskedni, ez a lehető legtávolabb álljon tőlem, a ; jel inkább afféle összekacsintás próbált lenni. Sajnálom, hogy ilyen negatívan jött le neked.
Értem, hogy mi a célod, és köszönöm is a visszajelzéseidet, csak néha (itt a gyakorin) úgy érzem, túllősz a célon, olyan, mintha "lejáratókampányt" szerveznél a portál ellen; ez pedig -- érthető módon -- már kevésbé tetszik.
Ez az én szubjektív meglátásom, nem kell velem egyetérteni természetesen.
Ismételten köszönöm az építő kritikáid.
Zsófi
helyesiras.mta.hu
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!