Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Titeket is megőrjít, amikor...

Titeket is megőrjít, amikor könyörgömöt írnak vagy mondanak könyörgök helyett?

Figyelt kérdés

Még élőben hagyján, mert az embernek gyorsan kell reagálnia, nincs mindig idő a nyelvtani szabályok gyors átgondolására, de sokan írásban is ezt használják. Vajon nem is ismerik pontosan a szabályt, vagy csak szimplán igénytelenek magukkal és a környezetükkel szemben?

Valamelyik nap egy netes fórum olvasásakor majdnem fölsírtam, amikor valaki leírta ly-vel, hogy muszáj, erre valaki benyögte kommentben, hogy "Könyörgöm, muszáJ"...

2013. jún. 26. 05:40
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

A könyörgöm is helyes. Igaz, nem ikes ige, de a szokás felülírja ezt a szabályt is. A fordítottjára még több példát lehet találni, amik már a szótárba is bekerültek, mivel a nép túlnyomó többsége a nyelvtanilag helytelen változatot használta.

Találtam is erről egy cikket nálam okosabbtól (alul Nádasdy-idézet):

[link]

2013. jún. 26. 07:00
 2/16 anonim ***** válasza:
75%
Nehogy már ezen akadj fent. Azért ez már a ló másik oldala, és a szánalom határát súrolja.
2013. jún. 26. 08:36
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
A könyörgöm szerintem sokkal szebben hangzik
2013. jún. 26. 08:44
 4/16 anonim ***** válasza:
83%

A közismert szállóige a Valahol Európában c. filmből:

"Gyerekek!... Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!"

http://www.youtube.com/watch?v=ApeUhDLC1rM

2013. jún. 26. 08:46
 5/16 anonim ***** válasza:
91%
Engem meg azok őrjítenek meg, akik nem néznek utána, hogy mi a helyes, és hőzöngenek a helyes változatok ellen is. Sőt, van, aki igénytelenek, szabályt nem ismerőnek mondja, pökhendi módon lenézi azokat, akik a jó változatot használják, mert mert rohadtul azt hiszi, hogy ő és csakis ő az, aki megmondhatja, hogy mi a magyar nyelv.
2013. jún. 26. 09:41
 6/16 anonim ***** válasza:
90%

Alapvetően a borzalmas helyesírás és nyelvtan, ami itt megy ("akarnák", tudnák" "megtudja valaki mondani", "deviszont" és társai) egymilliószor jobban idegesítenek, mint ez.

Tény, hogy az Akadémia szerint "könyörgök", de ez már annyira beépült valóban a napi használatba, hogy nem bántja a fülemet. (Ellenben a deviszonttal, vagy a suk-süköléssel ami szintén kezd sajnos beépülni, de megőrülök tőle!)

2013. jún. 26. 09:41
 7/16 A kérdező kommentje:
Az értelmes válaszokat köszönöm. Tehát akkor a könyörgöm elfogadhatóságának az az alapja, hogy a nyelvhasználók nagy része ezt használja. Ilyen alapon viszont bármilyen súlyú hiba helyessé emelhető, ha elegen használják, nem?
2013. jún. 26. 10:06
 8/16 beglerbég ***** válasza:
Másik nézőpontból viszont, az "Akadémián" keresztül bármilyen helyes forma a "hibák" közé süllyeszthető.
2013. jún. 26. 10:50
 9/16 anonim ***** válasza:
A kérdező már megmondta a legfőbb igazságot. Az élő nyelvet a beszélői alakítják, és nem egy felsőbb szerv.
2013. jún. 27. 17:22
 10/16 anonim ***** válasza:
48%
Engem nagyon zavar. Persze csak azóta zavarnak az ilyen helytelenségek, amióta elkezdtem egy kicsit ezzel foglalkozni, aztán már rendesen bántja a fülemet.
2013. jún. 28. 01:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!