Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A "bolsevikok" szó, miért...

A "bolsevikok" szó, miért "-ok" ragozás kap, miért nem "-ek"-et?

Figyelt kérdés

Na tehát, ugye van az a szabály, magas hangrendű magánhangzóhoz, magas hangrendű rag tartozik

(levelek, kecskék). Szóval a bolsevik szóhoz "-ek" tartozik (bolsevikek), nem pedig "-ok".

Akkor miért bolsevikoknak mondjuk, mért nem bolsevikeknek? Ha valaki ezt meg tudja magyarázni, annak köszönöm.

2013. jún. 17. 15:16
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Vegyes hangrendű...
2013. jún. 17. 15:19
 2/10 Salamon Bálint ***** válasza:
53%

Az "o" mély, az "e" és "i" magas hangrendű, azaz vegyes hangrendű.

A helyesírás szabályai szerint a vegyes hangrendű szavak mindig mély hangrendű ragot kapnak.

2013. jún. 17. 15:29
 3/10 A kérdező kommentje:

Azt tudom, de az utolsó magánhanzó magas hangrendű. És mi úgy tanultuk, hogy akkor a a ragnak is magasnak kell lennie. Ha az utolsó mény, akkor a rag is mély.

Vagy rosszúl tanította a tanár??

2013. jún. 17. 15:31
 4/10 A kérdező kommentje:

2!

Igen, én is úgy tudtam. De a középiskolás tanár meg úgy tanította, ahogy az előbb leírtam. Nem tudom, akkor hol szerezte a diplomáját....

köszi

2013. jún. 17. 15:32
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Kávéval, nem kávével.

Papírral, nem papírrel. :)

2013. jún. 17. 16:17
 6/10 anonim válasza:
100%

Ez nem ilyen egyszerű. Nincs általános érvényű szabály erre. A vegyes hangrendű szavak toldalékolása igen ingadozó. Az utolsó szótag magánhangzója általában csak akkor a meghatározó, ha az nem e, é vagy i, í. Ezekben az esetekben legtöbbször mély hangrendű toldalékot kap a szó, de itt is vannak kivételek (pl.: októberben). Valamint, ha a mély hangrendű szótagot egy "e" magánhangzós szótag követ, ebben az esetben gyakran előfordul, hogy mindkét forma helyes (fotelben-fotelban).

Szóval ez bonyolult kérdés, az iskolákban az egyszerűség kedvéért sokszor azt tanítják, hogy használjuk a mély hangrendű toldalékot, de ez nem ilyen egyszerű.

A bolsevikok esetében könyebb a dolog, az i-s szótagok után mély hangrendű toldalék van, nem nagyon van kivétel.

2013. jún. 17. 16:36
 7/10 anonim ***** válasza:
59%

A vonatkozó _nyelvtani_ (nem helyesírási) szabály szerint "Vegyes hangrendű szavak többnyire mély hangrendű toldalékokat kapnak. (...) A hangrend törvénye nem vonatkozik az összetett és az idegen szavakra."

[link]

Továbbá a vegyes hangrendű szavak toldalékolása ingadozhat.

[link]

Pl. Ágnessel/Ágnessal, fotelben/fotelban.

Tehát akár _mindkét_ alak helyes lehet; az biztos, hogy a "bolsevikok" az elterjedtebb.

2013. jún. 17. 16:37
 8/10 HalkHogen ***** válasza:

Nem tudom, hogy vagytok vele, szebben cseng a fülemnek, ha mély hangrendű toldalék járul magas hangrendű szótaghoz - fölteszem, a mély és magas hangok váltakozása miatt. :-)

A nevemnél is ezt szeretem hallani: RóbertTAL, RóbertNAK stb.

2013. jún. 17. 23:57
 9/10 anonim ***** válasza:

Van szabály. Leírták. És vannak kivételek. Nem létezik mindenre vonatkozó nyelvtani szabály. A bolsevikok így írandó. Pont.

Ez esetben egyébként eleget tesz a szabálynak, lehetne más is, mert idegen szó, de nem más.

Kereshetsz további mesterkélt magyarázatokat is.

2013. jún. 18. 12:01
 10/10 BringaManó ***** válasza:

> "Vegyes hangrendű szavak többnyire mély hangrendű toldalékokat kapnak. (...) A hangrend törvénye nem vonatkozik az összetett és az idegen szavakra."

Hát ez szép, csak ugye akkor jön az örök kérdés, hogy egy szó meddig "idegen", mikortól "jövevényszó", illetve mikor mondhatjuk, hogy már "echte magyar szó"... :-) (Pláne, ha szerencsétlen vegyes hangrendűnek született... akkor talán el sem juthat a harmadik fázisba?... csak ha valahogy egységesre torzul a hangrendje a nép ajkán?... Nem tudom.)

> "akár _mindkét_ alak helyes lehet"

Szerintem meg biztos nem véletlen, hogy az OH-ban csak "bolsevikok" van (és csak Róberttel), pedig van fotelja/fotelje, hotelek/hotelok, balettel/balettal, púderez/púderoz és Karesszal/Karesszel is.

> "Van szabály. Leírták. És vannak kivételek. Nem létezik mindenre vonatkozó nyelvtani szabály. A bolsevikok így írandó. Pont."

Bocsánat, elvesztettem a fonalat: a bolsevikok, az most végül is milyen _szabály_ alapján írandó így?

> "Az utolsó szótag magánhangzója általában csak akkor a meghatározó, ha az nem e, é vagy i, í."

Szerintem az e-t vegyük ki a kivételek közül (tudtommal legalábbis csak az é, i, í "átlátszó" hangrendű).

> "A bolsevikok esetében könyebb a dolog, az i-s szótagok után mély hangrendű toldalék van, nem nagyon van kivétel."

Nem így látom. Szerintem az "i" nem számít, előtte pedig vegyes hangrendű van (o+e), ami miatt mindkettő lehetne: bolsevikek/bolsevikok. (Hogy miért mégis a bolsevikok marad ebből egyedüli helyesnek – ha tényleg így van –, az ügyben kiokosíthatnátok. :-)

Bemásolok alulra hasonló példákat (tehát két vegyes + é/i/í), amelyekkel kipróbálhatjátok, hogy saját nyelvérzéketek melyik toldalékot fogadja el, melyik ellen berzenkedik, illetve hogy milyen szempontok lehetnek még, pl.:

- valóban számít-e, hogy az elején lévő "vegyes párosból" az "e" a második legyen, vagy mindegy a sorrendjük;

- mennyire számít, hogy egy viszonylag gyakori idegen végződés van a végén (pl. -ív);

- illetve ugyanez a szóeleji idegen előtagokkal (pl. re-);

- mennyire számít, hogy régen került a magyarba, vagy még szinte idegen;

- köznév/tulajdonnév

- stb. ...

Talán a saját tapasztalatotok alapján is ki tudjátok egészíteni a listát, hogy melyik mi miatt ilyen/olyan/amolyan

acetil

affektív

Ametiszt

Artemisz

bakelit

bayerit

Beatrix

bentonit

cerusszit

Efraim

endokrin

epoxid

erogén

etamin

Eugén

Eutim

Evariszt

expanzív

expozé

Florentin

galeri

Geraszim

gobelin

Gregori

grenadin

Hallein

harlekin

hematit

heroin

hokedli

keramit

kerozin

koffein

kollektív

konfetti

kontremin

kovellin

kreatív

laterit

magnezit

metopé

negatív

obeliszk

objektív

Oresztész

partedli

peroxid

progresszív

pukedli

reaktív

rekurzív

relatív

renomé

Rowecin

spagetti

stampedli

szaletli

sztearin

sztentori

szubjektív

szuggesztív

szuverén

Teofil

Valentin

vazelin

zeolit

zselatin

2013. szept. 15. 22:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!