A "mék" tájszó mit jelent? Melyik vidéken használják?
Felénk manapság már nem használják ezt a szót, de úgy emlékszem, a környékbeli falvakból származó öregek még gyakran így mondták, méghozzá a "melyik" szó helyett. (Pl. "Mék a jobb lehetőség?")
Az biztos, hogy egyes tájnyelvekben a "mék" a "megy" ige E / 1 alakja: van Csongrád megyei (fiatal) ismerősöm, aki rendszeresen használja (pl. "Elmék a boltba.")
A kérdés tehát az, hogy melyik vidékeken és milyen jelentésben használják a "mék" szót. Csak érdemi válaszokat kérek; az egyebeket mellőzzétek, legyetek szívesek. Köszönöm. :)
Ági
Zala megyében "melyik" jelentésben a "mék" használata nem jellemző.
Persze, én a göcseji nyelvjárást nem ismerem, ott lehet, hogy előfordul.
Pár évig éltem, ha nem is Göcsejben, de közel hozzá, és ott elég érdekes nyelvjárásban beszélnek.
Tehát,itt a "megyek" szót használják ebben a jelentésben.
Eemék a bótba.
Eemégy a bótba?
Mén a bótba.
Menünk a bótba.
Ménk a bótba.
Nagyon szépen köszönöm mindegyikőtöknek. :)
Két válaszolóhoz lenne további kérdésem is:
@ Pinkó:
Vasban minden esetben helyettesíti a "meg" igekötőt? Azért kérdezem, mert a példád ("mékkötöttem") magyarázható a teljes hasonulással is (g -> k). Hogyan mondják pl. a megáll, megüt, megír szavakat?
@ 7:
Rendben, hogy a Vajdaságban csak ezt használják, de milyen jelentésben?
A további válaszokat előre is köszönöm. :)
7. vagyok:
Vajdaságban mék = menni.
Elmék a boltba. Elmék haza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!