Ezek mennyire súlyos helyesírási hibák?
Igen, osztom a véleményeteket.
Akkor nézek én is nagyot, amikor egy nyelvtani kérdéshez szól hozzá az illető, értelmesen leírja a választ, megindokolja stb...
Közben pedig a fent írt szókapcsolatokat használja.
Ez nagyon szomorú, mert egyre többen vannak, akik ilyen igénytelenül írnak.
Én ki szoktam javítani, akkor is, ha a kérdés kiírójának nem tetszik.
Bocsi, kérdező, de ezek nem helyesírási hibáK... Ugyanis négy példát írtál _egyetlen_ típusra: Ha az igekötő és az ige közé egy másik szó ékelődik be, akkor mindhárom szót külön kell írni.
És bár nyelvi zelóta vagyok, de sajnos nem tudok egyetérteni veletek a súlyosságot illetően. Szerintem ennél sokkal súlyosabb hiba a j / ly keverése, vagy a kiejtéstől eltérő helyesírású szavak kiejtés szerinti írása (-dt helyett -tt, -ts helyett -cs stb.)
Kicsit off, de találtam nemrég egy jelvényt...:
Grammar police – to serve and correct
... meg egy jó kis FB-oldalt vicces képekkel, mint pl. ezek:
Üdv. :)
Attól függ. Mert ha az ember például gyorsan gépel, és véletlenül kihagyja, vagy nem elég erősen üti le a szóközt, akkor már elírás, ami nem a nyelvtani ismeret hiányának eredménye.
Ha következetesen így ír, akkor már sokkal valószínűbb, hogy rosszul ismeri a szabályt.
Ilyen hibák olvasásakor merül fel bennem a kérdés, hogy ezek az emberek hol voltak általános iskolában?
Nagyon szomorú, hogy nem tanítják rendesen a helyesírást az iskolákban, így akinek nincs hozzá érzéke vagy nincs igénye rá, az sosem fog helyesen írni. Érettségin néztem nagyot... Míg az én érvelésemben 5 vesszőhiba volt, az osztály fele annyi helyesírási hibát vétett, hogy az összes levonható pontot le kellett vonni... Pedig lehetett helyesírási szótárt használni, könyörgöm! Tudom, ez már nem a kérdéshez kapcsolódik, de muszáj volt kiírjam magamból...
Gyerekek, menjünk vissza 3.-ba, tanuljuk meg még egyszer.
Igekötős ige: Ha az igekötő és az ige között más szócska áll, azokat külön írjuk.
Ha egy 8.-os tanítványomnál látok ilyet, és egyébként 4-es lenne a dolgozata/tollbamondása, ráírnék egy 2-est. De nyomban. Aztán felküldeném a könyvtárba.
#7-es vagyok.
Igen, és most nyolcadikos az osztályom. Nagyon súlyos hibák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!