Melyik a helyes: mégegy vagy még egy? Mégegyszer vagy még egyszer?
Még egy.
Még egyszer és mégegyszer. --> mindkettő helyes
A Microsoft Office Word 2007 (12.0.6504.5000)SP2 MSO (12.0.6425.1000) verziójú program helyesírás ellenőrzője szerint külön kellene írni mindegyiket.
Bár nem vagyok nyelvész és lehet hogy tévedek, de én is inkább külön írnám.
Vak vezet világtalant.. Hiába, amióta netezek, egyre csak gyérül a helyesírásom. Mindkét alak helyes, csak mást jelent. Ezért akkor írod helytelenül ha nem aszerint írod le amit ki akarsz fejezni. Szóval:
- "mégegy": újabb (dolog)
"mégegyszer": újból, megint, ismét
- "még egy": még egy utolsó valamiből
"még egyszer": még egyszer igen, de többször ne
Remélem mindenkinek nyilvánvaló amit írtam, és nem akarjátok megmagyarázni, hogy ez csak szőrszálhasogatás.. Ha már magyarok vagyunk, tudjunk is magyarul! Persze senki sem tudhat mindent, éppen ezért tanulni sosem szégyen. Ebben a kérdésben sem az a rossz, hogy a kérdező valamit nem tudott, hanem az, hogy a válaszadók teljesen magabiztosan adtak hibás választ neki. Utána se néztek annak amit leírtak.
Na, ez a második kulturált problémarendezés 9 hónapja, amióta itt vagyok ezen az oldalon.
a vitapartner (Egyébként abban sincs semmi logika, hogy a kultúra hosszú ú, a kulturált, kulturális pedig rövid.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!