Milyen határozó a nem:félünk a farkastól, kérd el Matyitól a radírt?
A "Nem félünk a farkastól.
Kérd el Matyitól a radírt!
Ezek állandó határozók, mert állandó szókapcsolatokban fordulnak elő:
félünk valamitől, nem félünk valamitől
elkérni valakitől valamit,
itt a farkastól és a Matyitól, mindkettő állandó határozó.
Köszi. Én is csak tippeltem, mert elég sok kérdés volt már az állandó határozóról és utánanéztem egy kicsit.
Remélem, hogy jól gondoltam.
Sziasztok!
Én is állandó határozót mondtam volna, méghozzá amiatt, hogy a -tól helyrag itt nem irányt jelöl.
A vonzatokról érdemes elolvasni az alábbi oldalt, amit egy másik kérdés kapcsán találtam:
Viszont igencsak meglepődtem a Wiki szótáron, ugyanis ott az állandó határozókat a "korábbi, ésszerűtlen csoportosítások" alatt említi.
Az ott található lista szerint léteznek az ún. "képes helyhatározók", amik definíció szerint átvitt értelemben használt helyhatározók. Példák: Távozott az ügyvédi pályáról. Megjelentünk a külföldi piacon.
Tud valaki erről esetleg valamit?
Segítség!!! :)
De ez nem lehet "képes helyhatározó".
Az állandó határozót most is használják. Az iskolában is így tanítják.
Itt a gyakori kérdéseken nem is olyan régen egy anyuka kérte, hogy valaki magyarázza el neki, hogy hogyan tudja megértetni a gyermekével az állandó határozó használatát.
Hát ezért nem értem én sem... Láthatod, hogy a Mozaik Tankönyvkiadó linkjén is "létezik" az állandó határozó. Márpedig a Mozaik - más tankönyvkiadókkal ellentétben - "haladni szokott a korral", azaz módosítják a tankönyveket, ha változás történik valamely területen.
Ezért nem értem a Wiki-szótárban leírtakat...
Csak néhány példa: Az Apáczai Kiadó 1. osztályosoknak készült olvasókönyvében még mindig quint és quart szerepel, holott ezeket már évek óta a magyar kiejtés szerint írjuk (kvint és kvárt). A 3. osztályos olvasókönyvben a Naprendszer bolygóinak száma még mindig 9: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Neptunusz, Uránusz, Plútó. --> Pedig 2005 augusztusa óta a Plutó (így!) már törpebolygó...
Igen. Én is megnéztem a Mozaik Tankönyvkiadó általad küldött linkjét, láttam, hogy az oldalt folyamatosan frissítik.
Még itt találtam a legrészletesebb leírást az állandó határozóról.
Ezek után kíváncsi vagyok már arra, hogy jó-e itt az állandó határozó.
Talán majd a kérdező válaszol.
A Mozaik Tankönyvkiadó oldalán találtam ezt a linket is:
Ez alapján a kérdezett két mondat nem képes helyhatározó.
Szerintem itt marad az állandó határozó.
Mert a farkas és a Matyi nem képzelet szüleménye, nem is átvitt értelemben gondoljuk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!