Hogyan és mikor kell használni az igéknél a -nák, -nék ragokat?
Olvasd el ezt, nagyon érdekes.
Ebből az derül ki, hogy nem nák ragot használunk E/1-ben feltételes módban, hanem nék ragokat, mert a nákolás műveletlenség érzetét kelti.
Vagy mégsem?
Én személy szerint nem használom a nák ragokat,nekünk az iskolában így tanították.
Volt, akit a tanár cikizett ki ez miatt.
Sürgősen le kellett szoknunk az olyan szavakról:
tanulnák, olvasnák, játszanák stb.
-nák: T/3 személyben, tárgyeset
-nék: E/1 személyben, alanyeset.
Legtöbben E/1 esetben használják a -nák ragot, ami helytelen. A legegyszerűbb, ha megjegyzed, hogy ha magadról beszélsz, akkor nék-et mondasz.
Példa:
Én tanulnék angolul, de nincs rá lehetőségem.
Ők megtanulnák az összeadást, de nincs aki megtanítsa.
Szóval nák-ot csak T/3 (ők) személyben használsz, tárgyesetben, azaz akkor, ha magadról beszélve azt mondanád, hogy "-nám". De lehet, hogy ezzel csak bezavartalak.
Kiegészíteném magam.
Második vagyok.
Természetesen ha magadról beszélsz, akkor sem mindig a nék a helyes, csak arra akartam kilyukadni, hogy ha nem tudsz dönteni a nák és a nék között és magadról beszélsz, akkor a nék a helyes.
E/1 tárgyesetben természetesen sem a nák, sem a nék nem helyes, hanem a -nám használatos, de ezt általában lehet érezni.
Szóval még egyszer: ha magadról beszélsz, a nák sosem helyes, ha azt akarnád mondani, akkor nék-et mondj helyette.
Mellesleg az "ez miatt" is helytelen.
Helyesen: emiatt. És amiatt.
És nem, ez nem parasztos, ezt így kell.
Ne keress rá magyarázatot, ez a szabály, és kész.
Tehát még egyszer: E/1-ben, jelen időben, feltételes módban, alanyi ragozás szerint az igei személyrag MINDIG -nék; függetlenül a szó hangrendjétől és bármi egyébtől.
Tehát: tanulnék, olvasnék, aludnék, maradnék, írnék, innék, rajzolnék stb.
Üdv. :)
Annyit hozzátennék, hogy E/1-ben a sztenderd változat megszegi a hangrendi illeszkedést a mély hangrendű szavaknál.
pl. tudnék (mély+magas), kalapálnék, (mély+magas)
Ezzel szemben a nemsztenderd változatok betartják a hangrendi illeszkedést.
pl. tudnák (mély+mély), koplalnák (mély+mély)
A hangrendi illeszkedésről:
-A magas hangrendű szavakhoz a toldalékok magas hangú alakja járul.
-A mély hangrendű szavakhoz a toldalékok mély hangú alakja járul.
-A vegyes hangrendű szavakhoz a többnyire toldalékok mély hangú alakja járul.
A nemsztenderd alakokat azért szoktuk műveletlennek tekinteni, mert erre vagyunk tanítva. (Ne fogadjunk el alternatívát) Remek ellenpéldákat lehet találni más nyelvekben.
"ez miatt" véletlenül írtam, nem figyeltem oda.
Elnézést kérek érte, természetesen tudom, hogy helyesen emiatt. üdv. Ági
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!