Ugye a nevek elé nem kell az "a" vagy "az" névelő?
Ahogy itt olvasom a hozzászólásokat, rá kellett döbbennem, hogy én is használom a névelőt a személynevek előtt.
Ellenben találtam egy cikket, ebből idézek:
Nem csak Budapestre jellemző, mert a Dunántúlon és az Alföldön is mindenhol örömmel névelőznek, csak a Tiszántúlon kezdődik a helyes nyelvhasználat és nyúlik át Erdélybe.
Nem helytelen, főleg beszédben nem. Nádasdy Ádám tabudöntő cikke egyenesen modorosnak nevezi a névelők erőltetett kerülését. Olvassátok csak el a három példát és válasszátok ki, hogy melyik hangzik nektek a legtermészetesebben:
Hol a Zsolti?
-Hol van a Zsolti?
-Hol van Zsolti?
Szerintetek?
Megvallom őszintén, eddig én jó magyarosnak gondoltam magam, de én is használom.
A névelőzést ne mossuk össze az olyan, nyilvánvalóan bunkó megnyilvánulásokkal, mint pl. kiosszák, nem-e, játsza, küld tovább...
Írásban, főleg hivatalos kommunikációban mellőzzük, de beszédben tudatosan kerülni erőltetett.
Aki azt mondja, hogy csak Pesten mondják így, az nem járt még Pécsen :) Itt nem találsz olyan helyi lakost, aki nem így mondja.
Egyébként nem minősül minden esetben helytelennek. De amennyi vitát erről már olvastam, hááát... én inkább nem mennék bele, pláne nem olyanokkal szemben, akik kijelentik, hogy "normális ember így nem beszél".
Alapjában véve konzervatív vagyok a nyelvhasználat és a helyesírás terén (pl. ikes igék ragozása, a -ban, -ben ragok helyes használata, j / ly és a többi).
De be kell vallanom, a névelők használatát illetően évek óta "visszaeső bűnös vagyok".
Itt, Pest megyében ez a "jelenség" általánosan tapasztalható, ritka a helyes használat. Ez talán a főváros közelségének hatása, de lehet akár a médiáé is. Én magam nem foghatom az utóbbira, mivel alig-alig nézek tévét; tehát marad a környezeti ráhatás...
De a kérdés apropóján elhatároztam, hogy igyekszem megjavulni. :)
Helyes, nem helyes, én továbbra is használni fogom a névelőt a személynevek előtt.
Felmegyek a Gáborhoz.
Megkérdezem az Évát.
Kimosom a Balázs ruháit.
Ezekből a válaszokból nem vontam le azt a következtetést, hogy helytelenül használom.
Én dunántúli vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!