Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az eszek és az eszem között...

Az eszek és az eszem között mi a különbség?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 22. 14:19
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
45%
Az egyik alanyi, a másik tárgyas ragozású.
2009. ápr. 22. 14:22
 2/20 anonim ***** válasza:
42%
az, hogy ha eszek akk vlmit eszek, nem tudjuk pontosan hogy mit,ha pedig eszem akk azt eszem, vagyis tudjuk mit eszem
2009. ápr. 22. 14:23
 3/20 anonim válasza:
91%

Valóban így hozná a józan ész, ahogy az előttem szólók is mondták, van azonban rá egy másik válasz is, mégpedig az, hogy az eszik az egy ik-es ige, amit szabály szerint úgy kell ragozni E/1-ben, (akár alanyi, akár tárgyas esetben)hogy eszem. Tehát mindegy, hogy csak úgy eszem, vagy ki akarom hangsúlyozni, hogy ezt vagy azt eszem.

Amúgy úgy tudom, bár nem biztos forrásból, hogy az MTA-n felvetődött az ik-es igék felszámolása, vagyis azokat is úgy kellene ragozni E/1-ben, mint minden más igét, ekkor pedig tényleg az lesz majd az eszek és az eszem közt a különbség, hogy alanyi vagy tárgyas ragozást használok éppen.

2009. ápr. 22. 14:34
 4/20 A kérdező kommentje:
ok köszi
2009. ápr. 22. 14:54
 5/20 anonim válasza:
84%

Az előttem szóló írta jól le. Olyan szó nincs, hogy "eszek", mivel ik-es ige az "eszik", így úgy kell ragozni E/1-ben, mintha tárgyas lenne. Erre van még példa: "alszom", "gitározom", "csuklom", "tevékenykedem", stb.

17/L

2009. ápr. 22. 15:39
 6/20 anonim válasza:
25%

Csuklom... tevékenykedem... Teremtőm!!!!!!!!!!!! :-O

Gyerekek, ez általános iskola 5. osztályos anyaga.

Eldöntheted, hogy "k" vagy "m" (azaz alanyi vagy tárgyas), ha rákérdezel:

A szó: eszik

alanyi: eszek (kérdése: eszel?)

tárgyas: eszem (kérdése: eszed?)

Úgyhogy gratulálok a "csuklom"-hoz és a "tevékenykedem"-hez... most biztosan csuklod és tevékenykeded... ugye?!

Totál hibásan használja a fél világ, amikor azt még filmekben is úgy hangzik el: "Megyek, eszem valamit!" Én ilyenkor halkan meg szoktam kérdezni: "Eszed valamit?"

Tehát ha bizonytalan vagy, kérdezz rá magadban mindig! :-)

2009. máj. 8. 15:14
 7/20 anonim válasza:
elvileg az eszem lenne a helyes
2009. máj. 14. 22:16
 8/20 anonim ***** válasza:
100%
Az eszem a helyes,mert -ikes ige és azok alanyi és tárgyas ragozásban is az -m toldalékot kapják.A -k végződés ugyanolyan gyakori tévedés,mint a -nákolás,vagy az "add oda" kifejezés az "ideadásra".Sajnos azonban az elterjedsége miatt már akadémiai szinten is elfogadott lett a hétköznapi nyelvben,de mindenképp az eszem a választékosabb.Egy érdekesség:az -ikes igék E/3 felszólító módja az -ék(alanyiban),mint a "Ne is egyék!"-ben,de ez az archaikusság eltűnőben van,így az egyék ,aludjék ,helyett az egyen,aludjon a megszokott.
2009. máj. 15. 16:17
 9/20 anonim ***** válasza:
74%

"Totál hibásan használja a fél világ, amikor azt még filmekben is úgy hangzik el: "Megyek, eszem valamit!" Én ilyenkor halkan meg szoktam kérdezni: "Eszed valamit?"

Tehát ha bizonytalan vagy, kérdezz rá magadban mindig! :-)"

Bocs, de aki ezt írta, gondolja végig azt a közmondást is, hogy:

"Aki nem dolgozik, az ne is egyék!"

(És ő se egyék! Jobban tenné, ha nem is ennék semmit se...)

Ebből az "egyék"-ből világosan látszik, hogy még a felszólító módban is másképpen kellene szabályosan az ikes igét ragozni.

Kijelentő módban, alanyi ragozásban, egyes számban én eszem, te eszel, ő eszik. Tehát az igei személyragok: -m, -l, -(i)k. Egyszerűsítve: "emelik".

Ezek után már szinte le sem merem írni, hogyan néz ki a feltételes mód szabályosan: én enném, te ennél, ő ennék valamit, tehát a határozatlan tárgy miatt az egyék is meg az enném is alanyi ragozású!!!

Persze, alakilag egybeesik az -m ragos ige a tárgyas ragozásúval. Sőt, az "egyék" meg ráadásul még felszólító módban többes szám harmadik személyben tárgyas ragozású is. Vagyis az ige kétféleképpen határozható meg. (E./3. A., T./3. T.)

Ettől szép a magyar nyelv, hogy ilyen választékossan ki tudjuk fejezni magunkat. Amúgy meg a médiában is hallani ilyesmit, hogy: "Kezdődjék a játék!"

Becsülendő ezért az illető, ha másban nem is mindig...

2009. máj. 15. 16:23
 10/20 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat
2009. máj. 16. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!