Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Régen hogyan készitettek...

Régen hogyan készitettek sört/kenyeret élesztő nélkül?

Figyelt kérdés
Tanultunk legutóbb a sör készítéséről viszont volt amit így utólag nem értettem. Ugyebár régebben pár száz éve még nem ismerték az élesztőt és elvileg anélkül csináltak sört. Viszont amikor felfedezték a sört utánna Egyiptonban kenyérből készítették. Ezt a folyamatot még talán el is lehetne képzelni viszont a kenyérhez is kell élesztő.

2017. márc. 10. 15:19
 1/10 hollófernyiges ***** válasza:
73%
Ismerték az élesztőt. Úgy hívták, hogy kovász.
2017. márc. 10. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
36%
Régen komlót használhattak, ami az élesztő és a sörgyártás alapanyaga. De kenyeret ma is lehet sütni élesztő nélkül, kovásszal. Nagyanyáink is inkább kovászt használtak. Kenyérsütéskor a nyers tésztából tettek félre egy darabot a következő alkalomig.
2017. márc. 10. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
78%
Attól, hogy nem ismerték az élesztőt, még vidáman használták. Az élesztőgombák spórái szállongtak a levegőben, és tették a dolgukat. Így van ez ma is, amikor pl megsavanyodik a kint felejtett tej.
2017. márc. 10. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
83%

#3: Az élesztő alkoholos erjedést csinál. A tej savanyodását az acidofil baktériumok okozzák.


A kérdésre válaszolva: az élesztőgombák gyakorlatilag mindenhol jelen vannak a természetben. Ezért nincs értelme a szesztilalomnak - túl könnyű házilag előállítani. Ezen kívül, ahogy írták, ha egy tésztában elszaporodik az élesztő, és megkel, abból félretesznek egy darabot, ez a kovász, és ha belegyúrják a következőbe, az már könnyen megkel. (Az élesztő által termelt szén-dioxid fújja fel a kenyeret, a sör is ettől habzik.)

2017. márc. 10. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ma is készítenek még ilyen söröket, ahol az élesztő a levegőből jön.
2017. márc. 10. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 EagleHUN ***** válasza:
100%
2017. márc. 11. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

"Ismerték az élesztőt. Úgy hívták, hogy kovász."


Hát ez így sajnos tévedés.


Míg az élesztő az egy adott gomba (Saccharomyces cerevisiae) [link] addig a kovász az legalább 70 fajta baktérium és 10 féle Saccharomyces species keveréke.


A valódi kovászos kenyér nem véletlenül savanykás, hanem a különféle tejsavbaktériumok és esetsavbaktériumok munkájának köszönhetően tele van gyenge szerves savakkal (tejsav, ecetsav, citromsav).

Emiatt aztán az a pék, aki a kovászos kenyér néven hirdetett termékét kizárólag élesztő segítségével készíti, az csaló.

A kovászolás ugyanis egy jóval időigényesebb technológia!!


Kizárólag a levegőből az alapanyagba potyogó levegőben szálló baktérium és gomba törzsek segítségével is lehet sört készíteni, illetve kenyeret vagy uborkát kovászolni. Ez az alapreceptura pontos betartásával érhető el. Az összetétellel ugyanis beállítható, hogy milyen jellegű mikroorganizmusok szaporodjanak el a termékben. Elsősorban a pH a cukor és más szénhidráttartalom és a sótartalom függvénye.

A kovászos uborkánál például a magas sótartalommal gátoljuk a nem kívánatos mikroorganizmusok elszaporodását, és segítjük a kívánt tejsavas erjedést.


[link]

2017. márc. 13. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Egyes ókori sörrecepteknél úgy indították be az erjedést, hogy beleköptek.

Az erjedést beindító gombák, baktériumok ott vannak mindenhol. Csak az a kérdés, hogy a felhasználásodhoz el tudod-e különíteni pont azokat, amik az általad akart fajta erjedést okozzák.

Ezek a praktikák sokezer éve ismertek (vagy inkább voltak, hiszen ahol falun folyamatosan őrzik és reprodukálják a kovászt, ott nem feltétlenül tudják, honnan varázsolják újra, ha készlet "bedöglik").

2017. márc. 13. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 Sunshinedoll ***** válasza:
még ma is vannak olyan népcsoportok, ahol pl megrágcsálják a gabonát, és úgy nyálasan beleköpködik egy tálba :D
2017. márc. 14. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Sunshinedoll ***** válasza:
jó, lehet nem tálba, de egy erre alkalmas edénybe
2017. márc. 14. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!